Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Hamilelik Döneminde Tatil!

Hamilelik Döneminde Tatil! Tatil planı yaparken anne adayının sağlığında dikkat etmesi gereken noktalar.

Dr. Alper Mumcu: “Genel olarak tatilin mutlaka önerildiği ya da önerilmediği durumlar yok ancak, hamileliğinizin gidişatına göre bazı öneriler olabilir. Örneğin; hamileliğinizin erken dönemlerinde, kanama ve düşük riskinizin bulunduğu zamanlarda seyahat etmeniz sakıncalıdır. Böyle bir durumda kanamanızın şiddetine göre, ev istirahatinden, kesin yatak istirahatine kadar değişen önlemleri almanız gerekli olabilir. İleriki dönemlerde ise suyunuzun gelmesi, kanamanızın olması, erken doğum kasılmalarınızın varlığı gibi durumlarda da seyahat etmeniz kesinlikle sakıncalıdır.” diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: Tatil planınızı yaparken, tarihlerinizi önceden belirlemeli, doktorunuzun onayını almalı ve genel olarak çok zorunlu olmadıkça son üç ay içinde tatile çıkmamalısınız.

Seçilen tatil mekanının özellikleri
 
Bu konuda kesin bir şey olmamakla birlikte genelde; temiz, mutfağı güvenilir ve odalarda havalandırma tertibatı iyi olan tesisleri tercih etmelisiniz. Öte yandan tesiste, kısa sürede ulaşılabilecek bir doktor, yakın çevrede gerekli donanıma ve personele sahip bir hastane olması da avantajlıdır.
 
Deniz ve güneş
 
Hamile olduğunuz dönemde, yüzme sporunu yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Bunların en başında, temizliğinden emin olunmayan sulara girmemek geliyor. Bu nedenle, çok fazla kişinin kullandığı havuzlar yerine, denizi tercih etmelisiniz. Eğer, hamilelik öncesinde de düzenli olarak yüzüyorsanız, daha önceki programlarınıza devam edebilirsiniz.
 
Hamile kaldıktan sonra ilk kez denize girecekseniz, biraz daha dikkatli olmalısınız. Suya girmeden önce vücudunuzu ısıtmalı, yavaş yüzmeli ve dozunuzu yavaş yavaş artırmalısınız. Hamileliğinizin ilk 3 ayında, günde 20 dakika yüzmeniz yeterli olcaktır. Yine bu dönemde sabah erken saatlerde yüzmeniz gebeliğe bağlı bulantı ve kusmalarınızı da azaltarak, günün geri kalan kısmını daha rahat geçirmenize yardımcı olacak. İkinci 3 aylık dönemde ise su, eklem ve bağları destekleyerek bel ve sırt ağrılarının azalmasına yardımcı oluyor. Eğer, sık sık kramp giriyorsa, boy hizanızı geçmeyecek derinliklerde yüzmeli ve olası bir kramp durumunda da yardım alabilmek için suya tek başına girmemelisiniz.
 
Güneş ışınları
 
Cilt hastalıkları uzmanları, hamile olun olmayın güneşte ya da yapay olarak bronzlaşmanın sağlık açısından zararlı sonuçları olabileceği konusunda hem fikirdirler. Bronzlaşmak, cildinizin ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerine karşı kendisini korumak için gerçekleştirdiği bir cevaptır. Eldeki bilimsel veriler ultraviyole ışınlarına uzun süre maruz kalmanın, yaşlanmanın etkilerini artırmasının yanı sıra malign melanoma adı verilen bir tür cilt kanserinin gelişimini de hızlandırdığını göstermektedir.
 
Hamilelik döneminde, cildiniz daha hassastır ve güneş yanığına karşı daha korunmasızdır. Hamilelik sırasında derinin rengini veren, melanini salgılayan hücreleri etkileyen melonosit stimüle edici hormon düzeyleri yükselir. Bu durum anne adayını aşırı pigmentasyona karşı duyarlı hale getirir. Eğer, yüzünüzde cholasma adı verilen gebelik maskesi oluşmuşsa yani düzensiz ve koyu renk değişiklikleri görülüyorsa, güneş ışınlarına ve ultraviyoleye karşı aşırı duyarlısınız demektir. Bu durumda cildiniz güneş ışınlarına her zamankinden daha fazla ve daha şiddetli cevap verecektir. Bununla birlikte güneşin altında uzun süre geçirmeniz hem vücut sıcaklığınızın aşırı artmasına hem de vücudunuzdaki suyun azalmasına (Dehidratasyon) neden olabilir. Her iki durumda gebeliğiniz açısından olumsuz etkiler yaratabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı hamileyken uzun süre güneş altında kalmanız önerilmez. İdeal olan sabah erken ve akşam üzeri geç saatlerde denize ya da havuza girmenizdir.
 
•    Direkt güneş altında kalmamaya özen gösterin. Mutlaka gölgede ve tercihen üzerinizde t-shirt ile dinlenin.
•    Yüksek koruma faktörlü kremleri kullanın.
•    Yaz aylarında ve özellikle plajda, su kaybınız her zamankinden fazla olacağından sıvı alımınıza dikkat edin ve bol bol su için.
•    Vücudunuzu fazla sıkmayan, anne adayları için tasarlanmış mayoları kullanın.
 
 

  • Suan 2,2/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

2,2/5 (Toplam 48 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi