Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Çocuğunuz Sinirli mi?

Çocuğunuz Sinirli mi? Gitmediğiniz doktor kalmadı, peki işitme testi yaptırdınız mı? Ya çocuğunuz duymakta zorlanıyorsa… Ya bundan dolayı hırçın bir kişiliğe bürünüyorsa?.

İşitme kaybı çocuklarda yetişkin insanlar kadar ve hatta daha da fazla karşılaşılabilen bir problem. Dahası ağrı, ateş gibi şikayetlere daha açık tepki veren çocuk işitme kaybına aynı berraklıkta reaksiyon vermeyebilir. Dolayısıyla pek çok ebeveyn tarafından haftalar, aylar, hatta yıllarca ihmal edilebilir. Bebeklerde ve küçük yaştaki çocuklarda ihmal riski artar. Peki anneler problemi nasıl fark edebilir? Soruyu Bosphorus International Kulak Burun Boğaz'dan Op.Dr. Fuat Güder’e sorduk. "Çocuklardaki işitme kayıpları doğuştan ya da sonradan kaynaklanabilir. En önemli belirtilerinden birisi duymayan çocuğun kendini ifade güçlüğünden kaynaklanan sinirliliğidir.

Erişkin işitmediğini anlatabilir ama çocuk duymakta zorluk çektiğini veya hiç işitmediğini ebeveynlerine ifade etmekte zorluk çeker. İfade güçlüğünü sinirli, huysuz ve hırçın olarak çevreye yansıtabilir. Bu noktada aile üyelerine önemli bir sorumluluk düşmektedir."

Uzmanlar çocuklardaki işitme kaybı belirtilerini farklı yaş dönemine göre sınıflandırıyorlar. Buna göre doğumdan 6 aya kadar geçen dönemde, bebeğiniz yüksek sesli gürültülerle uyanmıyorsa, duyduğu sesleri taklit etmiyorsa ya da tepki vermiyorsa alarma geçmeniz ve bir KBB uzmanına başvurmanız gerekiyor.

6 ay-1 yaş aralığında ise konuşma sesi çıkarmaması veya tanıdık kişi ve eşyaları gösterememesi dikkate alınması gereken belirtiler. Bebek 1-2 yaş döneminde ise çevreden gelen seslere ilgisiz olması, ilk seslenişte cevap vermemesi, yüksek sesle televizyon seyretmesi gibi ayrıntıların üzerinde durmak gerekiyor.

Op. Dr. Fuat Güder bebeklerdeki işitme sorunlarına zemin hazırlayan hamilelik öncesi ve genetik faktörlere dikkat çekiyor.

"Gebelik döneminde anne adaylarının alkollü içki tüketmiş olmaları, grip, kızamıkçık veya viral enfeksiyon geçirmeleri risk faktörleridir. Ailede kalıcı ya da ilerleyen işitme kaybı geçiren akrabaların olmasının da üzerinde durmak gerekiyor."

Özellikle yaşamlarının ilk ayında menenjit geçiren, düşük ağırlıkla doğan, kan değişimi yapılan bebekler işitme kaybı konusunda daha fazla risk taşıyorlar.

Annelerin bilinçli yaklaşımları çocuklarındaki işitme probleminin bir an önce ortaya çıkarılmasında anahtar rol oynuyor. Doktor muayenesi ve gerekiyorsa ileri teknolojinin sağladığı olanaklarla yapılan testlerle teşhis konuluyor. Ancak çocuk işitme değerlendirmesi yetişkin insanlardaki değerlendirmeden tamamen farklı.

Hassas cihazlarla yapılan ölçümlerin dışında, genetik testlere de başvurulması gerekebiliyor. Dolayısıyla başvurulan merkezin ileri teknolojik sistemlere sahip işitme laboratuarına sahip olması şart. Testlerin uzman kişiler tarafından yapılması gerekiyor.

  • Suan 2,7/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

2,7/5 (Toplam 48 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi