Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Emzik

Emzik Emzik çocukların bebekliklerinde asla vazgeçemedikleri bir alışkanlık. Peki bebekler emziği neden çok seviyorlar?

Emziğin çocuğu rahatlatmasının nedeni, doğuştan sahip olduğu emme refleksini tatmin etmesi. Bu refleks doğadan, bebeğin hayatta kalması için bir armağan. Böylece bebeğin biberon ya da meme emmeyi öğrenmesine gerek kalmıyor.
 
Aşağıdaki makalede emzik kullanımı ile ilgili aklınızdaki soruların cevabını bulabilirsiniz.
 
1- BEBEKLER EMZİĞİ NEDEN BU KADAR ÇOK SEVERLER?
 
Bebeklerin doğumdan itibaren sahip oldukları pek cok refleks vardır. Bebeğin, özellikle doğumu izleyen günlerdeki en güçlü refleksi emmektir. Emme hareketi, bebek için büyük bir memnuniyet kaynağıdır. Emzik onların bu doğal içgüdüsünü tatmin eder ve güven verir. Bu nedenle bebeği ağlayan ve huzursuzlanan bir annenin cogu zaman ilk yaptığı sey emzik vermektir. Fakat masumca yapılan bu hareket, ileride bağımlılığa dönüşebilir.
 
2- EMZİK KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
 
Tıp dünyasında, bebeklerin emzik kullanıp kullanmamaları hakkında ortak bir karar yoktur. Bağımlılığa dönüşen emzik kullanımı, çocuklarda hem fiziksel hem de ruhsal sorunlara neden olur.
 
3- BİR ÇOCUĞUN HİÇ EMZİK KULLANMAMASI SÖZ KONUSU OLABİLİR Mİ?
 
Tabii ki olabilir. Bazı çocuklar, zorla emzik alışkanlığı kazandırılmaya çalışılsa bile emziği reddederler.
 
4- EMZİK KULLANMAMANIN BİR FAYDASI YA DA ZARARI VAR MIDIR?
 
Emzik kullanmayan çocuklarda, uzun süre emzik kullanmaya bağlı olarak gelişen diş-damak sorunları, konuşma gelişiminde etkilenme, iletişim ve sosyal gelişimde olumsuzluk gibi sonuçlar görülmez.
 
5- KAÇ ÇEŞİT EMZİK VARDIR?
 
Emzikler, yapıldıkları materyale göre silikon ve kauçuk olarak iki tiptir.
 
6- HANGİSİ DAHA SAĞLIKLIDIR?
 
Kauçuk doğal bir maddedir, elastik ve dayanıklıdır. Dis çıkartan bebeklerin kauçuk emzik kullanması daha uygundur. Ancak kauçuk emziklerin formu daha çabuk bozulur. Silikon maddesiyse silisyumdan üretilir. Bu emziklerin formu kolay bozulmaz, ancak dis darbelerine karsı dayanıklı değillerdir ve dis çıkarmamış bebekler için daha uygunlardır.
 
7- DAMAKLI VE DAMAKSIZ EMZİĞİN/ARKLARI NELERDİR. HANGİSİ TERCİH EDİLMELİDİR?
 
Damaksız emzikler, anne memesini andırdığı için bebekler tarafından tercih edilirler. Bu emzikler özellikle 1 yasından sonra damağa baskı yaparak damak yapısını ve üst ön dişlerin sıralanışını bozabilirler. Damaklı emzikse daha elips ve yukarı doğru kıvrık olduğundan, 1-2 yaşları arasında kullanılabilir.
 
8- EMZİĞİ ŞEKERE BATIRMAK DOĞRU MUDUR?
 
Bu hatalı bir davranıştır. Şeker, zamanla bebeğin diş minelerini zedeler ve diş çürüklerine neden olur.
 
9- EMZİK TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALIDIR?
 
Emzik kullanımında hijyen kuralları cok önemlidir. Pek çok enfeksiyonun bulaşmasında temiz olmayan emzikler rol oynar. Kauçuk emzikler özel bir dezenfektan madde yardımıyla soğuk sterilize edilmelidir. Silikon olanlar ise sıcak yöntemle de steril hale getirilebilir. Ebeveynlerin, emziği ağızlarına alıp temizlemeleri hatalı bir davranıştır.
 
10- EMZİĞİN KULLANIM ÖMRÜ NE KADAR OLMALIDIR?
 
Uzun süreli aynı emziğin kullanılması enfeksiyon riskini artırır. Bu nedenle yıpranmaya başlamış emzikler kullanılmamalıdır.
 
11- EMZİK HANGİ YAŞTA BIRAKILMALIDIR?
 
Çocuğunuzu, en geç 2 yasında, emzik kullanmaktan vazgeçirmelisiniz. Emzik kullanımının ve emme alışkanlığının 2 yasından sonra devam etmesi, çocukların anneye olan bağımlılıklarını artırır ve özgüveni eksik bireyler olarak yetişmelerine neden olur.
 
12- EMZİK GECE DE KULLANILABİLİR Mİ?
 
Çocukların gece uyurken emzik kullanmalarını önermiyoruz. Eğer bebeğiniz emzik olmadan uykuya dalamıyorsa, damaklı emzik kullanmalı ve uykuya daldıktan sonra emziği ağzından alınmalıdır.
 
13- BEBEĞE HER AĞLADIĞINDA EMZİK VERMEK DOĞRU MUDUR?
 
Yapılan bu hareket, ileride çocuğunuzda emzik bağımlılığının gelişmesine yol acar. Bağımlılığa dönüşen emzik kullanımı çocuklarda orta kulak iltihabı riskini artırabilir, ağız ve dis yapısını bozulur, konuşma sorunlarına yol açabilir.
 
14- EMZİK KULLANMA ALIŞKANLIĞI ÖNLENEBİLİR Mİ?
 
Annelerin, bağımlılık acısından dikkat etmeleri gereken nokta; bebeklerinin gergin, sinirli ve huzursuz olduğu anlarda emziği susturmak için tek çare olarak görmemeleridir. Anne-babalar, bebeği sakinleştirmek için müzik dinletmek, şarkı mırıldanmak, kucağa alıp onunla konuşmak gibi yöntemler de geliştirmelidirler.
 
Makalenin Kaynağı: Parents Dergisi

  • Suan 3,1/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3,1/5 (Toplam 115 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi