Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Çocuklarda Kalp Hastalıkları Nedenleri

Çocuklarda Kalp Hastalıkları Nedenleri Medicana International İstanbul Çocuk Kardiyolojisi Bölümü’nden Doç.Dr.Ali Seyfi Yalım Yalçın açıklaması.

 

Anne karnında major kalp anomalileri belirleniyor. Türkiye’de yılda yaklaşık 10 ile 15 bin çocuk doğumsal konjenital kalp hastalığıyla dünyaya geliyor. Erken dönemde müdahale yaşama şansını artırıyor. Günümüzde konjenital kalp hastalığı ile doğan bebeklerin çoğu deneyimli ellerde yapılacak ameliyat ya da girişimsel tedavi yöntemleri sayesinde normal bir yaşama kavuşabiliyor. Çocukluk çağında gördüğümüz kalp hastalıkları konjenital (doğumsal) ve edinsel (sonradan görülen) olarak iki ana grupta toplanır. Erişkinlerin aksine çocukluk çağında görülen kalp hastalıklarının büyük bölümünü konjenital kalp hastalıkları oluşturur. Konjenital kalp hastası olan çocuklar kalplerinde bazı bozukluklarla doğar. Bu yapısal bozukluklar hamileliğin çok erken dönemlerinde - çoğu kez anne henüz hamile olduğunun farkında bile değilken - kalbin normal gelişiminin çeşitli faktörler nedeniyle etkilenmesi sonucu ortaya çıkar.
 
Çoğu kez kalbin normal gelişmesini bozan etkenin ne olduğu bilinmemekle birlikte bazı viral hastalıkların (kızamık, kızamıkçık, kabakulak, soğuk algınlığı etkeni olan bazı mikroplar v.s) bunda rol oynadıkları biliniyor. Ayrıca kalıtım (genler yoluyla) ve kromozom anomalileri de (Down Sendromu olan çocuklarda kalp hastalığı riski yüzde 50’dir) doğuştan kalp hastalığı oluşması riskini artıran faktörler arasında yer alır. Yine hamilelik sırasında, özellikle ilk üç ayda kullanılan bazı ilaçların (sara ve sinir hastalıkları tedavisinde kullanılanlar) ve alkolün kalp gelişiminde bozukluklara neden olduğu biliniyor. Kalpte görülen bu yapısal bozuklukların önem derecesi, odacıklar arasında küçük bir ‘delik’ gibi basit bir problemden, kalbin bir ya da birkaç odacığının ya da kapakçığının oluşmaması gibi çok daha karmaşık ve ağır hastalıklara kadar değişebilir.
 
Yeni umut: Girişimsel kardiyolojik yöntemler
 
Günümüzde girişimsel kardiyolojik yöntemlerin konjenital kalp hastalıklarının tedavisindeki yeri giderek önem kazanıyor. Örneğin, kapak ya da damar darlıkları artık anjiyo laboratuarında ameliyata gerek olmadan açılabiliyor. Ayrıca bazı damar açıklıkları ve kalp içi delikler de cerrahiye gerek kalmadan kapatılabiliyor. Girişimsel kardiyolojik yöntemlerle tedavi hastalara cerrahiye bağlı risklerden uzaklaşmak, hastanede kalış sürelerinin azalması ve kesi izi olmaması gibi avantajlar sağlıyor. Tabii ki bu işlemlerin az da olsa hayati risk taşıdıkları unutulmamalıdır. Doktorunuzla konuşurken çocuğunuza uygulanması planlanan tedavi, bu tedavinin alternatifleriyle yarar ve zararları hakkında detaylı bilgi almak en doğal hakkınızdır.
 
 

  • Suan 3/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3/5 (Toplam 45 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi