Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Sağlıklı Gıda Hazırlama Teknikleri

Sağlıklı Gıda Hazırlama Teknikleri Bebek ve küçük çocuklar için gıdaları taze hazırlayın ve piştikten sonra yenebilecek kadar soğuyunca hemen yedirin.

 

Gıdaları doğru pişiriniz!
 
Birçok çiğ gıdalar, et, süt ve sebzeler, sıklıkla hastalığa yol açan mikroorganizmalarla bulaşmış olurlar. Doğru pişirme ile bu mikroorganizmalar ölürler. Mikroorganizmaların ölmesini sağlamak için pişirirken gıdanın tümü buharlaşma ısısına, yani 70 dereceye ulaşmalıdır.
 
Pişmiş gıdaları bekletmeyiniz!
 
Bebek ve küçük çocuklar için gıdaları taze hazırlayın ve piştikten sonra yenebilecek kadar soğuyunca hemen yedirin. Bebek ve çocuklar için hazırladığınız gıdaları bekletmekten kaçının. Ancak bu mümkün değilse gıdaları en fazla bir sonraki öğüne kadar soğuk (10 derecenin altında) ortamda saklayınız. Sakladığınız gıdaları doğru şekilde, gıdanın tümünün en az 70 derecede olmasını sağlayarak ısıttıktan sonra yiyebilirsiniz.
 
Pişmemiş gıdaların pişmiş gıdalarla temasını önleyiniz!
 
Pişmiş gıdalar pişmemiş çiğ gıdalar ile temas ederse pişmiş gıdaların mikroorganizmalarla bulaşabilme riski yüksektir. Bu bulaşma doğrudan olabileceği gibi kirli eller, kaplar ya da kirli yüzeylerden dolayı bulaşma da olabilir. Bu nedenle özellikle eller bulaşma riski taşıyan maddelerle temastan sonra iyice yıkanmalıdır. Benzer şekilde çiğ gıda için kullanılmış kaplar da bir başka yemek pişirmeden önce iyice yıkanmalıdır. Pişmiş gıdalara, pişmemiş çiğ gıdalar eklemek mikropların bulaşmasına neden olabilir. Bu durumda gıda yeniden uygun şekilde pişirilmelidir.
 
Meyve ve sebzeleri yıkayınız!
 
Meyve ve sebzeler, özellikle bebeklere pişirilmeden verilecekse, temiz ve güvenli su ile iyice yıkanmalıdır. Mümkünse meyve ve sebzeler püre haline getirilmelidir. Temiz su ile yıkamama gibi bulaşma riski olan durumlarda sebze ve meyveler bebeklere verilmeden önce uygun şekilde pişirilmelidir.
 
Güvenli su kullanınız!
 
Bebek ve çocuklar için gıda hazırlarken güvenli su kullanımı en az temiz ve güvenli içme suyu kullanımı kadar önemlidir. Gıdaları hazırlarken kullanılacak su mutlaka kaynatılmış olmalıdır. Temiz olmayan su ya da temiz olmayan sudan elde edilmiş buzun erimesiyle ortaya çıkan suyun güvenli olmayacağını unutmayınız.
 
Ellerinizi yıkayınız!
 
Ellerinizi, gıdalarınızı hazırlamaya başlamadan ya da bebeğinizi beslemeden önce iyice yıkayınız. Bebeği beslerken, herhangi bir nedenle beslemeye ara verirseniz, özellikle tuvaleti kullanırsanız, beslemeye devam etmeden önce mutlaka ellrinizi yıkayınız. Bebeği beslerken kullandığınız tabakları, kaşıkları ve gıdayı hazırladığınız kapları besleme sona erince hemen yıkayınız. Eğer biberon kullanıyorsanız, her kullanımdan sonra uygun şekilde yıkayın ve kaynatın.
 
Gıdaları sinek, kemirici ve diğer hayvanlardan uzak tutunuz!
 
Hayvanlar sıklıkla hastalıklara yol açan mikropları taşırlar. Hayvanlar, gıdaların mikroorganizmalarla bulaşmasına neden olurlar.Gıdaları böceklerden ve fare gibi kemirici hayvanlardan korumak için üstü kapalı kutularda saklayınız.
 
Kimyasal maddeleri güvenli yerlerde saklayınız!
 
Böcek ilaçları, tarımda kullanılan ilaç ve gübreler ile diğer ilaçlar üzerinde etiket olan ağzı kapaklı kutularda ve gıdalardan ayrı bir yerde saklanmalıdır. Gıdaları saklamak için kullanacağınız kutuların daha önce böcek ya da tarım ilacı için kullanılmamış olmasına özen gösteriniz.
 
Gıdaları hazırladığınız yerlerin temiz olmasını sağlayınız!
 
Gıdaların hazırlandığı yerler bulaşmayı önleyebilmek için mutlaka temiz olmalıdır. Gıda artıkları hem mikropların çoğalması için güzel bir ortam oluşturur hem de böceklerin çoğalmasına neden olurlar. Çöpler mutlaka kapaklı kaplarda muhafaza edilmeli ve mümkün olan en kısa sürede imha edilmelidir.
 
 

  • Suan 3,2/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3,2/5 (Toplam 44 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi