Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Kardeş Kıskançlığına Karşı Ne Yapabilirsiniz?

Kardeş Kıskançlığına Karşı Ne Yapabilirsiniz? Ailelerde ilk çocuklarda sıkça görülen kardeş kıskançlığının önlenebilmesi için hamilelik döneminden başlayarak, çocukların kardeş olgusuna hazırlanması gerekiyor.

 

Doğduğu günden itibaren ailenin ilgi odağı haline gelen ilk çocuklar, kardeşin gelmesiyle birlikte bu statüyü kaybetme endişesi içine girebilirler. Bu yüzden aileler bu konuda daha duyarlı olmalı. Kardeş olgusu, özellikle küçük yaştaki çocuklarda kabul edilmesi zor bir durum. İlk çocuk, kardeşi dünyaya geldiğinde onu çabuk kabul edemez. O güne kadar prens ya da prenses muamelesi gördüğü için bu statüyü kaybedeceği endişesine kapılır. Bu durumun önüne geçmek için hamilelikten başlayarak çocuğu, kardeş olgusuna hazırlamak, o sürecin içine katılmasını sağlamak gerekiyor.
 
Yeni bebek için birlikte alışveriş yapmak ve odasını birlikte hazırlamak, büyük çocuğun bu duruma alışmasını kolaylaştırabilen yöntemler arasında yer alıyor. Doğumdan sonra yeni bebeğin bazı sorumluluklarının kardeşe verilmesi de önemli bir adım. Ona bebek için yapabileceği işler vermek ya da bir oyuncağına bebek gibi bakmasını, onu giydirmesini ve yemek yedirmesini istemek, çocuğun kardeşini kabullenmesi konusunda atılacak önemli adımlardan biri olacaktır. Özellikle ilk aylarda bebeklerin ihtiyaçları daha çok fizikseldir.
 
Bu nedenle bebeğin ihtiyaçları karşılandıktan sonra mutlaka büyük çocuğa zaman ayırmak gerekir. Çocukta geri dönüşler yaşanabilir Uzmanlar kardeş kıskançlığının çocukta geriye dönüşlere neden olduğuna dikkat çekiyorlar. Çocukta, yeni bebek aileye katıldıktan sonra tuvalet alışkanlığı edinmiş olmasına karşın altına kaçırma, meme emme gibi bebeklere özgü davranışlar ortaya çıkabiliyor. Bunları soğukkanlılıkla karşılamak ve çocuğun üzerine düşmemek gerekiyor. Ona artık büyüdüğünü ve bu davranışların bebeklik döneminde kaldığını uygun bir şekilde anlatmak çok önemli.
 
Bu dönemde çocuğu davranışlarından dolayı ayıplamak, ona kızmak ya da onu cezalandırmak daha kalıcı sorunlara neden olabilir. Kardeş kıskançlığı ile baş edebilmek için, çocuğun duygularıyla yüzleşmesini sağlamak da gerekiyor. Onun bu rahatsızlık duygusunu hasır altı ederek “Benim çocuğum kıskanmaz” demek yerine, duygusunu kabul edip “Kardeşin olduğu için biraz endişelisin galiba” şeklinde cümlelerle yaklaşmak daha olumlu. Çocuk, duygusuyla yüzleştiğinde ve bunu size aktardığında sizin de gereken davranışı göstermeniz ve önlem almanız kolaylaşır. Bu dönemde çocukla iletişim kurmak çok önemlidir. Aksi halde çocuğun biriktirdiği bu duygular içine kapanma ya da öfke patlamaları şeklinde ortaya çıkabilir.
 

  • Suan 3,1/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3,1/5 (Toplam 42 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi