Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Sigara İçenlerde Erken Menopoz!

Sigara İçenlerde Erken Menopoz! Doğurganlığınızı test ettirebilirsiniz Prof. Dr. Faruk Buyru “Yumurtalık kapasitenizin değerlendirilmesini jinekloğunuzdan isteyin.

Günümüzde özellikle çalışan kadınlar, gebeliği ileri yaşlara erteliyor. Bu da beraberinde pek çok sorunu getiriyor. Çünkü doğurganlık yaşla doğrudan ilişkili…İstanbul Üniversitesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Faruk Buyru, kadının yumurta kapasitesinin daha annesinin karnındayken belirlendiğine dikkat çekiyor. ‘’Yumurtalıklarda doğum anında 1 milyon kadar olan yumurta taslakları, doğumdan itibaren azalmaya başlar, ergenlik başladığında bu sayı 400.000’e iner. ‘’Doğumdan itibaren de yumurtalık kapasitesi azalmaya başlar ve menopozla birlikte doğurganlık sona erer. Ergenlikten itibaren kadının yumurtlamaya başlaması ile, ayda bir yumurta atılır.Aslında kadın hayatı boyunca atılacak yumurta en fazla 400 kadardır, geri kalanlar tam gelişmeden kaybolurlar.’’

Yumurtalık kapasitesinde genetiğin etkisi!
Prof.Dr.Buyru, yumurtalık kapasitesine genetiğin çok etkisi olduğunu belirterek, ailesinde erken menopoz olan kadınların risk altında olduğunu belirtiyor. ‘’Yumurtalık kapasitesi her ne kadar doğuştan belli olsa da, bazı etkenler sonradan yumurtalık kapasitesini azaltabilir. Sigara yumurtalıklar üzerine olumsuz etkisi kanıtlanmış bir faktördür. Sigara içenlerde erken menopoz daha sık görülmektedir. Ailesinde erken menopoz olan bir kadın sigara da içiyorsa, kesin olarak risk altındadır.’ Özellikle çukulata kisti nedeniyle yumurtalıkla ilgili ameliyat geçirmiş olanlarda yumurtalık kapasitesinin azaldığını ifade eden Prof. Buyru, bu tür operasyonların yumurtalık dokusunda az veya çok hasara neden olduğunu belirtiyor.
Prof.Dr.Faruk Buyru, yumurtalık kapasitesini azaltan faktörleri şöyle sıralıyor:
Ailede erken menopoz olması
Sigara
Yumurtalıkla ilgili ameliyat geçirmiş olmak
Bazı hormonal ve bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklar
Gebeliği ertelemeyin!
37 yaşından itibaren kadının doğurganlığının gözle görülür şekilde azaldığına dikkat çeken Prof.Dr. Buyru, yumurta kalitesinin de yaşla birlikte bozulduğunu kaydediyor. Yumurtalık kapasitesi azalan kadınlarda tüp bebek tedavisinin de olumsuz etkilendiğini belirten Prof. Dr. Faruk Buyru, doğurganlığın mümkün olduğunca ertelenmemesi gerektiğini ifade ediyor.
“Normal yollardan gebe kalamazsam tüp bebek yaparım yaklaşımı doğru değildir. Tüp bebek yapabilmek için de sağlıklı ve çok sayıda yumurtaya gereksinim vardır. Yumurtalık kapasitesinin azaldığını gösteren en önemli işaret adet aralarının kısalmasıdır. Daha önce 28-30 günde adet gören bir kadın 23-25 günde bir adet görmeye başlamışsa bunun üzerinde durmak gerekir. ‘’
Yumurtalık kapasitenizi ölçtürebilirsiniz!
Prof.Dr. Buyru, yumurtalık kapasitesinin ultrasonografi ve adetin 3. gününde yapılan kan testleri ile belirlenebildiğine dikkat çekiyor. ‘’Ultrasonda yumurtalıkların küçük bulunması ve içerdikleri yumurta taslaklarının (follikül) azalması en önemli işaretlerdir. Bu durumda ikinci aşama olan hormon tetkiklerine geçilebilir. Bunlar estradiol ve FSH ölçümüdür. Adetin 3. gününde bakılan estradiolün 80pg/ml , FSH’nın da 15 IU/L altında olması yumurtalıkların iyi olduğunu gösterir. Yumurtalıkların yaşlanması ile birlikte FSH düzeyinde artma ortaya çıkar, FSH 10’un altında ise korkmaya gerek yoktur, 10-15 arasında ise uyarıcı olmalıdır. Kadının yaşı ile birlikte FSH da yükselmişse doğurganlık açısından çanlar çalıyor demektir. ‘’Kadınların herhangi bir şikayetleri olmasa da yılda bir kez jinekolojik muayeneden geçmeleri gerektiğini kaydeden Prof.Dr. Buyru, yumurtalık değerlendirmesinin bu muayenenin bir parçası olması gerektiğini kaydediyor.‘‘Ultrasonda yumurtalık kapasitesi azalmış veya şüpheli bulunanlarda hormon tetkikleri istenmeli ve gebe kalma mümkünse ertelenmemelidir.’’ Kadının yumurtalık kapasitesini arttırabilecek bir tedavinin olmadığını söyleyen Prof.Dr. Buyru, uygulanan tedavilerin ancak mevcut yumurta taslaklarının uyarılmasını sağlayacağını ifade ediyor. Prof. Dr. Buyru, menopoza yakın dönemde verilecek tedavilerin de ancak kadının düzenli adet görmesini sağladığını ve gebelik açısından bu tedavilerin bir yararı olmadığını vurguluyor.
 

  • Suan 2,8/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

2,8/5 (Toplam 59 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi