Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Emziğe Evet mi Hayır mı?

Emziğe Evet mi Hayır mı? Ağlamasını kesmek için, hemşire ağzına verdiği andan itibaren emziğe alıştı, değil mi?

Belki de, bebek bakımında tecrübeli bir arkadaşınızın tavsiyesiyle, onu siz alıştırdınız. Ama bir de baktınız ki, sizin ufaklık artık onsuz yapamıyor. Üstelik, artık 2 yaşına geldi!  Yeni doğmuş bir bebek için emmek, beslenme amacı taşımasının ötesinde, bir ihtiyaçtır. Bunu yaptığında, bebeğin diğer bir çok gereksinimi tatmin edilir. Emme faaliyetinin tamamen doğal bir refleks olduğu unutulmamalıdır. Doğumdan sonra hemen kendini gösteren bu refleks, yalnızca yiyecek isteğini ortaya koymaz: Emmek, bebek için de bir zevktir. Bebek uyurken dudaklarını kımıldattıkça, annesinin göğsünde olduğu sırada yaşadığı hoş duyguyu hatırlar. Bazı durumlarda emzik, bebeği rahatlatıp ona destek olarak, adeta annesinin yerini alır.

Ya damağı zedelenirse?
 
Bir çok anne - baba, sürekli emzik kullanan çocukların ağız şeklinin bozulacağı endişesini taşır. Ayrıca, damağının ya da dişlerinin deformasyona uğramasından korkarlar. Aslında bir kaç küçük zararı da yok değildir. Örneğin, emziğin yaptığı basınç yüzünden, kesici dişler diğer üst dişlere kıyasla hafifçe öne doğru çıkıklaşabilir. Ya da eğer ufaklık emziği pipo gibi, ağzının bir yanında tutuyorsa, bu yandaki dişlerin büyümesi güçleşebilir. Ama endişelenmeyi gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Emziği bıraktıktan hemen sonra, süt dişleri eski doğal konumlarına dönmeye başlarlar.
 
Hangi biçimdeki emziği seçmeli?
 
Doğru emziği seçmeye büyük özen göstermelisiniz. İtalya'da Parma Üniversitesi'nde yapılan deneyler, tüm emzik biçimlerinin eşdeğer olmadığını ortaya koydu. Buna göre, en ideal emzik yassı, ince - uzun, yumuşak ve eğilip bükülebilir cinsten olanıdır. Bebeğin emziği kendi başına ağzına alabilmesi için alt ve üst bölümleri iyice belirgin olmasına dikkat edilmelidir. Ağız boşluğuna temas eden yüzey ne kadar geniş olursa, damağa yapılan basınç o kadar hafifleyecektir. Dolayısıyla, uzun süreli kullanımdan doğabilecek riskler de azalacaktır. Yararlı olabilecek bir ipucu da, bebeğiniz uykuya dalar dalmaz emziği çıkartmaktır. Böylece, onu her düşürdüğünde ağlayarak uyanıp defalarca uykunuzu bölmez.
 
Ne zaman "yeter" demeli?
 
Emzik alışkanlığı genellikle 3 yaşına doğru tamamen terkedilir. Peki emziği nasıl bıraktırmak gerektiğini biliyor musunuz? Böyle bir durumda en ideal yöntem, aşamalı bir program uygulamaktır. Örneğin, çocuğunuz 2,5 yaşına geldiğinde emziği bir süre için küçük ayıcığına hediye etmesini önerebilirsiniz. Bunun için tatlılıkla harekete geçip "o daha küçücük, sen yanında olmadığında çok ağlıyor" gibi bir formül uygulayabilirsiniz. Veya, o minik elleriyle emziğini çöpe atacağı küçük bir tören düzenleyebilirsiniz. Emzik konusunda sert bir tavır takınmaktan kaçınmalı ve "bu yaşa geldin hala emzik kullanıyorsun, ne kadar ayıp" gibi sözler söylememelisiniz. Yapmanız gereken, bebeğin emziği reddettiği zaman kendisiyle gurur duymasını sağlamaktır. Bu, bebek için, büyük bir zafer, "büyüklerin dünyası"na doğru attığı bir adımdır.
 
Yoksa parmağını mı emiyor?
 
Bazı bebekler emzik yerine parmaklarından birini emmeyi tercih ederler. Çünkü hem aynı güven duygusunu verir, hem de daima "el altında"dır. Başparmak, dişler ve damak üzerinde emzikten daha büyük etkiye sahiptir. Yine de endişe edilecek bir şey yok: Bu alışkanlığından vazgeçtiğinde, bütün olumsuz etkiler kaybolacaktır. Eğer bebeğiniz bu huyunu terkedeceğini gösteren bir işaret vermiyorsa, dikkatini dağıtacak ya da ellerini meşgul edecek faaliyetler bulabilirsiniz. Yap - boz bilmeceler ve parçaları birbirine monte etmeyi gerektiren oyuncaklar bunun için idealdir. Parmağına acı ya da kötü tadı olan birşeyler sürmek, ilk seçenek olarak başvurulması kesinlikle doğru olmayan bir yöntemdir. Çünkü tam aksi etki yapabilir. Okul çağına geldiği halde hala parmağını emiyorsa, ümitsizliğe kapılmayın. Okul arkadaşları onu oyunlarına alarak bu sorunu çözeceklerdir.
 
 

  • Suan 3,3/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3,3/5 (Toplam 47 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi