Üyelik İşlemleri

Kategoriler

HPV Hamileler İçin Büyük Bir Tehlike!

HPV Hamileler İçin Büyük Bir Tehlike! Kadınlarda en sık rastlanan kanserlerden biri olan rahim ağzı kanserinin gelişmesinde rol oynayan en önemli etken HPV (Human Papilloma Virus), hamileler için büyük bir tehlike oluşturuyor.

Cinsel yolla bulaşarak, hem dış genital hem de iç bölgede lezyonlara sebep olan HPV, bu virüsü taşıyan annelerin bebekleri için de büyük bir risk. Yıllık jinekolojik kontroller sırasında HPV varlığından şüphe edilen durumlarda HPV DNA testini yaptırmak gerekiyor. Bu test ile sürüntüsü alınmış olan lezyonda (eğer varsa) HPV virüsünün DNA’sı taranıyor ve tüm tipleri ortaya çıkarılabiliyor. e-LAB Tıbbi Tahlil Laboratuvarı’nda uygulanan HPV DNA testi 7-10 günde sonuçlanıyor.

Rahim ağzı kanserinin gelişmesinde rol oynayan en önemli etken olan Human Papilloma Virus (HPV), özellikle kadınlarda genital sistem enfeksiyonlarına sebep oluyor. Hamileler için de bu tehlike büyük bir risk oluşturuyor. Bu nedenle yıllık jinekolojik kontroller sırasında HPV varlığından şüphe edilen durumlarda mutlaka HPV tarama testlerinin yaptırılması gerekiyor.
 
e-LAB Tıbbi Tahlil Laboratuvarı Direktörü Dr. Aytaç Keskineğe, HPV’nin hamilelikteki riskleri ve tarama testinin önemini ise şöyle açıklıyor: “Aktif HPV enfeksiyonu doğum sırasında anneden bebeğe geçebilir. Solunum sistemine yerleşen HPV çok ciddi problemlere sebep olabilir. Hamilelik sırasında şüpheli lezyon görülen vakalarda veya gebe kalmadan önce HPV varlığı saptanan annelerin gebelik sırasında HPV bakımından da takip edilmesi önerilmektedir.” 
 
HPV (Human Papilloma Virus) nedir?
 
HPV, genital bölgede enfeksiyonlara sebep olan, en yaygın cinsel yolla bulaşan virüstür. Bugüne kadar HPV’nin 120’den fazla tipi tanımlanmıştır ve her geçen gün literatüre yeni HPV tipleri eklenmektedir. Bu tiplerden bazıları vücutta sadece siğil denilen basit lezyonların oluşmasına sebep olurken, bir kısmı ise kadınlarda rahim ağzı kanseri gibi son derece ciddi bir tablonun ortaya çıkmasında rol oynar. ABD’de yapılan bir araştırma sonucunda her yıl yaklaşık 1.000.000 yeni HPV vakası saptandığı ortaya çıkmıştır. Yine yapılan bir araştırma sonucunda ise son 15 yılda HPV vakalarının yaklaşık 5 kat arttığı saptanmıştır. HPV, ciltten cilde temas sonucunda bulaşan bir virüstür. Siğiller genellikle virüs alındıktan 3-6 ay sonra ortaya çıkar. Bu dönemden önce klinik muayene sırasında başka herhangi bir belirti vermeyebilir. Kadınlarda siğiller genital veya anal bölgede bulunabilir. Bu nedenlerden dolayı HPV taraması tüm kadınlar ve özellikle hamileler için büyük önem taşımaktadır.
 
e-LAB Tıbbi Tahlil Laboratuvarı Direktörü Dr. Aytaç Keskineğe, rahim ağzı kanseri ile ilgili şu bilgileri de veriyor: ”Rahim ağzı kanseri (serviks kanseri), jinekolojik kanserler içerisinde ikinci en sık görülen kanserdir. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2008 yılı verilerine göre her gün 30 kadına rahim ağzı kanseri tanısı konmaktadır. Amerika'da yılda 1,000,000 insanda da genital siğiller ortaya çıkmaktadır ve bu durum giderek artan bir grafik çizmektedir. Gelişmiş ülkelerde erken tanı protokollerinin gelişmesi ve aşılama programları sayesinde rahim ağzı kanserlerine bağlı ölüm oranları süratle düşmüştür. Rahim ağzı kanserlerinin gelişiminde Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonunun, en önemli etken olduğu günümüzde kabul görmektedir.” HPV tarama testleri ile ilgili ayrıntılı bilgi e-LAB Tıbbi Tahlil Laboratuvarı’ndan (www.elab.com.tr) alınabilir.
 
 
 

  • Suan 2,5/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

2,5/5 (Toplam 49 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi