Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Ifos – Omega 3

Ifos – Omega 3 Erişkin olarak kullanmakta olduğunuz ya da çocuğunuza verdiğiniz “Omega-3” besin takviyesi ne kadar güvenilir?

Kullandığınız bu ürünlerin kimyasal atıklar yönünden ne kadar saf ve güvenilir olduğu analiz edilmiş mi?

Kullandığınız “Omega-3” ürününde bulunan ağır metal ve civa seviyesi analiz edilmiş ve kabul edilen limitleri geçip geçmediği sorgulanmış mı?
 
Çocuk Ürünleri Kategorisi’nde ve diğer kategorilerde, Ürün etiketinde yer alan EPA-DHA oranları ürün içerisinde gerçekten belirtildiği oranda yer alıyor mu?
 
Bütün bu saydığımız kriterler Uluslar arası Balık Yağı Standartlarını ifade etmektedir. Günümüzde kullandığımız ürünlerle ilgili kesin bilgilere ulaşabilmenin yolları var. Bunlardan biri de güvenilir ve tarafsız bir kuruluşta bu ürünlerin analizlerinin yapılması. Guelph Research Park Üniversitesi’ne bağlı olarak, Omega-3 ürünlerinin analizi üzerine çalışmalar yapan, merkezi Kanada’da bulunun ve IFOS (International Fish Oil Standards) Programı’nı oluşturan Nutrasource Diagnostics Inc. bu kuruluşlardan biri.
 
Omega-3 Ürünleri ve Kaliteleri
 
Kullandığınız ve önerdiğiniz bir Omega-3 ürününün ne kadar temiz olduğunu, içerisinde vücuda zararlı atık maddelerin, tarım ilaçlarının, ağır metal ve civanın olup olmadığını merak etmiyor musunuz?
 
Diyelim ki ambalajın üzerinde ürünün saf ve temiz olduğu belirtilmiş, bunun ne kadarının doğru olduğuna nasıl ikna olabiliyoruz?
 
Bu merak, üründe bulunan balık yağının içerisindeki Omega-3 miktarı yani ürünün konsantrasyonu için de duyulmalı. Ne yazık ki, yapılan testler sonucunda pek çok ürünün ambalajında yazanın çok altında değerler içerdiği görülüyor. Oysa ki içimiz rahat bir şekilde bu ürünleri kullanmak en doğal hakkımız. Nutrasource Diagnostics Inc., sertifikalı ve güvenilir olan anlaşmalı laboratuvarlarında Omega-3 ve tüm balık ürünlerini, içerdikleri PCB (poliklorinebifeniller), civa, ağır metal ve oksidasyon seviyelerinin Beslenme Konseyi’nin Omega-3 ürünleri monografına ve insan tüketimi için güvenlik standartlarına uygunluğu açısından analiz etmektedir.
 
Dioksin ve furan seviyeleri, Dünya Sağlık Örgütü’nün standartlarına uygunluğu açısından analiz edilirken; ürünün Omega-3 konsantrasyonu da ambalaj üzerinde bulunan etikette belirtilen oranla aynı olup olmadığı araştırılmaktadır. Her ne kadar her kategori için standart tanım limitleri devlet tarafından belirlenmiş olsa da; IFOS Programı, ürünleri pek çok kategoride mümkün olan en gelişmiş analiz teknolojisi baz alınarak tanımlanan limitlerin çok daha altındaki seviyeden test eder. Bu şekilde IFOS Programı, Omega-3 ürünlerinin etiketlerinde yazılan oranlar ile içeriğinde bulunan oranların aynı olmasını denetleyerek, bu alanda öncülük etmektedir.
 
IFOS Programı’na göre Ürün Kategorileri
 
IFOS Programı Omega-3 ürünlerini kategorilere ayırarak analiz etmektedir; Ultra Rafine Ürünler Kategorisi: 1 gram balık yağında, EPA ve DHA konsantrasyonu %60’dan fazla olan Omega-3 ürünlerdir. Doğal Seviyedeki Ürünler Kategorisi: EPA ve DHA konsantrasyonları orta seviyede (%18 EPA - %12 DHA gibi) olan ürünlerdir. Kombine Ürünler Kategorisi: Omega-3’ün yanısıra içerisinde spesifik sağlık alanlarında önemli olabilen (göz sağlığı için kullanılan lutein gibi) farklı aktif içeriklerin de bulunduğu ürünlerdir.
 
Çocuk Ürünleri Kategorisi: Çocuklara uygun olarak pazara sunulan ve Ulusal Sağlık Enstitüsü’ne göre balık yağının bir gramında belli minimum DHA seviyeleri içermesi gereken ürünlerdir.
 
Fonksiyonel Yiyecek Ürünleri Kategorisi: İçerisinde EPA ve DHA bulunan yiyecek ve içecek ürünleridir.
 
Hammadde Ürünleri Kategorisi: GOED (Global Organization for EPA and DHA) monografına uygun olarak EPA ve DHA içeriğine sahip Omega-3 hammadde ürünleridir.
 
Evcil Hayvan Ürünleri Kategorisi: Evcil hayvan yiyecekleri ve besin destek ürünleri.
 
IFOS Programı Değerlendirme Kriterleri
 
Her Omega-3 ürünü, kendi kategorisinin kriterlerine göre değerlendirilmektedir ve onaylandığı her kriter için bir yıldız almaktadır. Her kategori için geçerli olan bazı kriterler de bulunmaktadır.
 
Değerlendirme Kriterleri:
 
            Konsantrasyon, ürün kategorisine göre değişkenlik gösterir. Ultra Rafine Ürünler Kategorisi’nde ‘Ürün konsantrasyonunun %60’dan yüksek olması’,
Çocuk Ürünleri Kategorisi’nde ve diğer kategorilerde, ‘Ürün etiketinde yer alan EPA-DHA oranlarının ürün içerisinde gerçekten yer alıp almadığı’dır.
            PCB (poliklorinebifeniller) ve dioksin seviyesi: Ürünlerin kimyasal atıklar yönünden ne kadar saf ve güvenilir olduğunun analiz edildiği kriterdir.
            Oksidasyon seviyesi: Omega-3 ürünlerinin dayanıklılığının Beslenme Konseyi’nin belli kriterlerine göre analiz edilmesidir. Bu kategoride:
            Ağır metal ve civa seviyesi: Bir Omega-3 ürününde bulunan ağır metal ve cıva seviyesi analiz edilerek, kabul edilen limitleri geçip geçmediği sorgulanır.
            Son yıldız ise, ürün diğer 4 kriterden onay aldığında verilir.
 
Tüm Omega-3 ürünlerinin bu kriterleri geçerek IFOS belgesi alması, kullanıcıların hem Omega-3 ürünlerinden daha fazla fayda sağlayabilmesine hem de bu ürünlerin güvenilirliğinin artmasına yardımcı olacaktır. Bu şekilde, Omega-3 ürünü kullanırken veya önerirken, içerisinde ‘ne olduğunu’ bildiğimiz bir Omega-3 ürününü kullanmış olacağız.
 
 
 

  • Suan 3,3/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3,3/5 (Toplam 46 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi