Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Bebeklerde Kalça Çıkığına Dikkat

Bebeklerde Kalça Çıkığına Dikkat Bebekleri kundağa sarmak, yanlış taşımak ve bazı hareketlere zorlamak kalça çıkığı açısından çok riskli, geç yürüyen çocuklarda da kalça çıkığından şüphelenmek gerekiyor.

 

Ülkemizde yaygın olan bebekleri kundağa sarma alışkanlığı kalça çıkığına yol açabiliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Ömeroğlu, doğumdan kaynaklanan kalça çıkığının erken teşhisinde en güvenilir yöntemin, bebeğin kalçalarının doğumdan sonra ilk 1 ay içinde ultrasonografik olarak muayene edilmesi olduğunu belirtiyor.

Prof. Dr. Ömeroğlu, 'Kalça çıkığı, erken teşhis edildiğinde başarı ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bebeğin ameliyatsız, basit bir cihazla tedavisi ancak ilk 6-9 ayda mümkün. Teşhis geciktikçe tedavinin başarı oranı da düşer'' diyor.
 
Riskli Gruptaki Bebekler
 
Anne rahminde ters duran, ailesinde ve akrabalarında kalça çıkığı olan, boynunda ya da ayaklarında eğriliği olan, ilk ve zor doğumlar ve ilk kız bebeklerde kalça çıkığı görülme ihtimali biraz daha yüksek. Yeni doğanda kalça ultrasonografisi, kalça çıkığını tarama amacıyla kullanıldığı zaman en doğru uygulama zamanı 3 ve 4. haftalar civarıdır. Daha önce yapılması yanlış sonuçlar verebilir.
 
1 ve 1.5 aydan sonra tarama yapılması ise tedavide gecikmeye sebep olabilir. Prof. Dr. Hakan Ömeroğlu, bebekte kalça ve dizlerin düz olarak uzatılmaya zorlanmasının kalçalar için çok zararlı olduğunu vurgulayarak, şunları tavsiye ediyor ''Bebeğinizin her iki bacağını sıkıca birleştirip uzatmaya zorlamayın. Bu pozisyona sebep olan kundak, kalçanın can düşmanıdır. Kundak, bebeğinizin bacaklarının düzgün olmasını kesinlikle sağlamaz. Aksine kalçalarını çıkmaya doğru zorlar. Bebeğinizi kucağınızda taşırken, bacaklarını ellerinizle birleştirip taşımayın.
 
Doğru Taşıma Şekli
 
Tüm bebekler için doğal duruş, gerek sırt üstü, gerekse yüz üstü yatarken kalça ve dizlerin bükük olduğu pozisyondur. Bu amaçla bebeğiniz için kullandığınız ara bezinin yumuşak olmasına dikkat edin. Bebeğin gövdesinin alt kısmına bol ve rahat giysiler giydirin. Kucağınızda taşırken bir elinizi bacaklarının arasından geçirerek ya da bacakları açık gövdenize yaslayarak tutun.
 
Geç Yürüdüyse
 
Doç. Dr. Murat Bozkurt ise ''Kalça çıkığı olan bir çocuk geç yürür. Yürümeye başladıktan sonra da çıkık olan tarafa doğru aksar, koşarken sık sık düşer. Bacak boyları eşit değildir. Çıkık iki taraflıysa ailenin bunu anlaması zordur. Ancak bu çocuklar diğerleri gibi normal hareketler yapamaz, hareketlerinden mutlaka belli olur'' dedi.
 
 
 

  • Suan 3,1/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3,1/5 (Toplam 44 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi