Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Gebelikte ağız diş sağlığı

Gebelikte ağız diş sağlığı Her anne adayı sorunsuz ve rahat bir gebelik geçirmek ister. Ancak bazen hastalıklı bir diş ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Dr. Kambiz Mohseni`nin yazısı...

Dr. Kambiz Mohseni
Bağdat Cad. Veli Güneysu Apt. No: 491/4
Suadiye / İstanbul
Tel: 0 216 445 90 93
 
Her anne adayı sorunsuz ve rahat bir gebelik geçirmek ister. Ancak bazen hastalıklı bir diş ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Bunu önlemek için,özellikle planlı gebeliklerde gebelik öncesi mutlaka dişhekimi kontrolünden geçmek gerekiyor. Ağız içi muayenesi yapılıp, gerekli röntgenler alındıktan sonra gebelik sırasında oluşabilecek rahatsızlıklar önceden tespit edilmeli. Hastalıklı dişlerin tedavisi ile rahat, diş ağrısı çekmeden konforlu bir gebelik geçirmeniz mümkün olacaktır. Biz yinede oluşabilecek problemler ve korunma yollarından biraz bahsedelim.

Gebelik dönemini 3 aylık periyodlara ayırırsak bizim için en güvenli period ikinci üç aylık dönemdir. Bu dönemde gerekli diş tedavileri yapılabilir. Birinci üç ayda bebeğin oluşumunun en hassas ve hızlı devresi olduğu için mecbur kalmadıkça müdahele edilmez. Son üç ayda ise erken doğum riski yüzünden müdahele edilmesi sakıncalı olabilir.

GEBELİK SIRASINDA AĞIZDA OLUŞABİLECEK PROBLEMLER:

DİŞ AĞRISI, DİŞ ABSESİ:

Öncelikli olarak ağrının sebebi araştırılır. Ağrı canlı bir dişten kaynaklanıyorsa anestezi altında kanal tedavisine başlanmalı. Yukardada belirtildiği gibi en uygun dönem ikinci üç aylık perioddur. İlk ve son üç aylık dönemlerdeki müdaheler sadece ağrıyı geçirmeye yönelik olmalıdır. Diş ağızda kalabilecekse kesinlikle çekim düşünülmemeli.

Ağrı veya şiş, enfekte ve ölü bir dişten kaynaklanıyorsa, Kök kanalı temizlenmeli ve ağrı geçirilmelidir. kanal tedavisinin tamamlanması için uygun dönemler seçilmelidir. Antibiyotik alımı ancak hekim denetiminde olmalıdır. Gelişi güzel alınan antibiyotikler bebek için zararlı olabilir.

DİŞETİ HASTALIKLARI:

Hamile kadınlar östrogen ve progesteron seviyelerindeki ani artış sebebiyle dişeti iltihaplarına eğilimlidir. Eğer dişlerdeki besin artıkları tamamı ile temizlenmezse kolayca gingivitis (basit dişeti iltihabı) oluşabilir. Dişetleri şişkin kırmızı ve kanamalıdır. Bunun hiç oluşmamasını sağlamak , doğru ve etkin bir şekilde diş fırçalamak ve diş ipi kullanımıyla mümkündür.

Hamilelik döneminde dişeti tümörleri de oluşabilir. Bunlar zararsızdır ve hamilelik bittikten kısa bir süre sonra yok olurlar.

Sabah bulantıları olan ve sık sık kusan hamilelerde, ağız içindeki asit ortam dişlerde aşınmaya, hassasiyete ve çürüğe sebep olabilir. Bundan da etkin ve doğru fırçalama ile kurtulmak mümkündür. Fakat kusmanın hemen arkasından ağızdaki ortamın asitliği maksimuma ulaştığından bu sırada dişleri fırçalamak mine yüzeyinde aşınmalara neden olur.Yapılması uygun olan, kusmadan sonra ağzı bol su ile çalkalayıp 20-30 dk bekledikten sonra dişleri fırçalamaktır.

Hamilenin sürekli diş fırçalamaktan midesi bulanıyorsa, su ile bol bol çalkalayarak ağzından asidi uzaklaştırmasının bile büyük faydası vardır.

YİRMİYAŞ DİŞLERİ:

Yirmi yaş dişleri çoğu yönü ile diğer dişlerden farklılıklar gösterir. Klasik diş reaksiyonları bazen bu dişlere uymayabilir. Zaten sürme dönemlerinin değişikliği bile bunu ispatlar tarzdadır. Hatta çoğu zaman yarı gömük veya tamamen gömük olabilirler. Dişlerin oluşumunu ve gelişimini sağlayan kese bazen erimeyip,sürme kistlerine sebebiyet verebilir. Çoğu zaman ağızda tam anlamıyla belirlendiğinde çoktan çürümüştür bile. Sürme zamanında akut ağrılı dönemler bazen çok ağır geçebilir ve buna iltihap,çene kilitlenmesi eşlik edebilir. Hamilelikte geçirilen değişiklikler de bu olayları tetikleyebilir.
 
Gömük yirmi yaşlar yer darlığından ya da pozisyon bozukluğundan,bitişik dişi çürütebilir. Çoğu zaman röntgensiz anlamak mümkün değildir. Anlaşıldığında da iş işten geçmiş olabilir. Her ağız ayrı bir vakadır ve oluşabilecek çok farklı kombinasyonlar vardır.Yapılması gereken tek şey mümkünse hamilelikten üç ay önce tüm ağız kontrollerinin yaptırılmasıdır. Çünkü hamilelik ve onu takip eden lohusalık,emzirme dönemlerinde tedavide birtakım kısıtlamalar gerekmektedir.Ayrıca ağrı şoku erken doğum riskini arttırabilir. Kısaca yirmi yaş dişlerinin ne zaman ne şekilde problem yaratacağını bilemezsiniz ve olayı kontrolünüzün altına almanız özellikle bu hassas dönemde şarttır.
 
 

  • Suan 2,8/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

2,8/5 (Toplam 59 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yazarın Diğer Yazıları

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi