Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Arman’ın İzinde “Sanat Fabrikası”

Arman’ın İzinde “Sanat Fabrikası” Genç İstanbul Modern, çocuklar ve aileleri nesnelerin macerasına davet ediyor...


İstanbul Modern, Paris’teki Centre Georges Pompidou’nun işbirliği ve Eğitim Sponsoru Garanti Bankası’nın katkılarıyla gerçekleştirdiği Genç İstanbul Modern etkinliklerini 25 Ekim 2011 – 15 Ocak 2012 tarihleri arasında Sanat Fabrikası ile sürdürüyor.
 
4-12 yaş grubundaki çocuk ve ailelerine yönelik Sanat Fabrikası, katılımcıları fabrikayı çağrıştıran bir ortamda, nesnelerle sanatsal düzenlemeler kurmaya davet ediyor. Çocuklar ve aileleri, Fransız sanatçı Arman’ın yaratım sürecinin izinden giderek, nesnelerin üretim ve tüketim sürecindeki değişimini inceleyip, bir araya getirme, toplama, ayırma-ayıklama, sökme ve takma gibi eylemlerle interaktif atölye çalışmaları gerçekleştiriyor.
 
Program, eserlerinde nesnelerin üretiminden tüketim sürecine kadar geçirdiği maceraya dikkat çeken Arman’ın rastlantısallığa, birleştirmeye ve  yığınlar oluşturmaya dayanan sanat yaşamına odaklanıyor.
 
“Sanat Fabrikası”nda beş uygulama alanı bulunuyor:
 
Fırça, sünger, kova, tahta kaşık gibi gündelik nesnelerle dolu bir oyun alanı olan “Bit Pazarı”nda çocuklar ilk olarak nesneleri tanımlıyor, malzemesine ve işlevine göre sınıflandırıyor. Ardından nesneleri form, renk, doku gibi estetik öğelerle değerlendirerek yeni kompozisyonlar oluşturuyorlar. Böylece, işlevlerinden farklı değerlendirdikleri nesneler yeni bir kimlik kazanıyor.  
 
Arman’ın aynı adlı çalışmalarından esinlenerek tasarlanan “Kaşeler” başlıklı uygulamalı alanda çocuklar, tekrar, rastlantısallık ve hareket öğelerine dayanan bir eylem gerçekleştiriyor. Üretim şeridini çağrıştıran, kaşelerle dolu bu alanda, kağıt yüzeyini kaşeleyerek örtüyor, yüzeyi doygunlaştırıyorlar.
 
Çocuklar, “Parçalı Oyunlar”da çeşitli nesnelerin parçalarını art arda ve üst üste getirerek, nesneleri çözümlüyor ve dinamiklerini yeniden kuruyorlar.
 
Özel eşya, giysi, cepten çıkan nesnelerle kendini tarif etmekle ilişkili bir oyun alanı olan “Robot Resim” başlıklı uygulamada çocuklar, kendilerini tanımladığına inandıkları nesneleri kullanarak, onların görüntüleriyle kendi portrelerini yaratıyorlar.
 
Program boyunca nesnelerle, üretim süreçlerinden tüketimlerine kadar geçirdikleri maceralardan yola çıkarak sanatsal kompozisyonlar kuran çocuklar, “Yapı Köşesi” başlıklı son aşamada onları bir araya getirerek yaratıcı mekân tasarımları kurguluyorlar. Sanatta boşluk ve doluluk kavramlarını dikkate alarak nesnelerle kat kat, yan yana, üst üste düzenlemelerle, büyük mimari tasarım örnekleri oluşturuyorlar.
 
ARMAN (1928-2005)
 
“Benim adım Arman. Bana heykeltıraş ve ressam derler, ama ben kendimi daha çok bir nesne göstergecisi olarak görüyorum.”
 
Asıl adı Armand Fernandez olan Fransız sanatçı Arman, Nice’deki Ulusal Dekoratif Sanatlar Okulu ile Louvre Okulu’nda resim öğrenimi gördü. 1955’te daha önce yaptığı resimleri reddederek “Damgalar” adlı yeni bir diziye başladı. 1960’a kadar sürdürdüğü bu dizide kâğıtları gelişigüzel lastik damgaların izleriyle doldurdu. 1960’larda yaptığı çalışmalarda daktilo ya da keman gibi nesnelerin ezik parçalarıyla çöp tenekesinden topladığı atıkları kullandı. “Doluluk” adını verdiği dizisinde ise tarak, musluk, kaşık ve kapı tokmağı gibi nesneleri birleştirme yöntemi ile bir araya getirerek bir kutu içine yerleştirdi ya da pleksiglas ve polyesterle sabitledi. Kimi zaman, “Dilimlenmiş Çaydanlıklarla Doldurma” çalışmasında olduğu gibi aynı tür nesneleri ezerek, dilimleyerek ya da yakarak bir arada kullandı. Arman, 1960’da Yeni Gerçekçiler grubunun kuruluşuna katıldı, 1967’de ise Fransız otomobil tasarımcısı Renault ile birlikte “Sanat-endüstri” adı altında, çoğaltılmış nesneler gerçekleştirdi. 
 
GENÇ İSTANBUL MODERN
 
“Genç İstanbul Modern”, İstanbul Modern’in Paris’teki Centre Pompidou işbirliği ve Eğitim Sponsoru Garanti Bankası’nın katkılarıyla gerçekleştirdiği bir eğitim programı dizisidir. Genç İstanbul Modern’de çocuklar sanatçıları tanıyor, sanatsal yaratının gizemlerini anlıyor, işlevleri, çağrışımları ve hissettirdikleriyle objeleri keşfediyor, interaktif oyunlarla farklı deneyimler kazanıyor. Taşın İçinde Saklı Kuş, Ayın Altında, Dokunduğum Dünya, Oyunbaz Nesneler, Matisse-Picasso, Su İçinde Suluboya, Işığın Sihri ve Tasarım Atölyesi, Sanat Sirki adlı atölye çalışmalarını tamamlayan “Genç İstanbul Modern”, çocuk ve aileleri “Sanat Fabrikası” başlıklı onuncu etkinliğiyle ağırlıyor.
 
Genç İstanbul Modern’in 25 Ekim 2011 – 15 Ocak 2012 tarihleri arasında gerçekleşen Sanat Fabrikası adlı atölyesi, Pazartesi hariç hafta içi her gün saat 10.00 ve 13.00’te okul grupları için; Cumartesi günleri saat 10.15 ve 13.00’te ve Pazar günleri saat 10.15’de çocuklar için düzenleniyor. Aileler atölyede Pazar günleri saat 14.00’te katılabiliyor. 1,5 saat süren Sanat Fabrikası atölyesinin kontenjanı 30 kişi ile sınırlı.
 
Rezervasyon ve ayrıntılı bilgi için: 0212 334 73 41’i arayabilirsiniz.
 
 
 

  • Suan 3,3/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3,3/5 (Toplam 34 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi