Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Şiddete Yönelten Oyuncaklardan Neler?

Şiddete Yönelten Oyuncaklardan Neler? Dünya 6’ncı Oyuncak Kongresi, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Eğitim Fakültesi Okulöncesi Eğitim Anabilim Dalı’nın ev sahipliğinde Bursa’da başladı.

"Norveç’teki katliamda saldırganın bilgisayarda savaş oyunları oynayarak kendini eğitmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorunu yanıtlayan Uluslararası Oyuncak Derneği (ITRA) Başkanı Dr. Cleo Gougoulis, "Bugüne kadar yapılan araştırmalarda birebir bir bağlantı olduğu ortaya konulmuş değil. Vahşi bir kişinin mi vahşet oyunu seçtiği, vahşet oyunu oynayanların mı vahşileştiği tam olarak ortaya konulamadı" dedi.
 
Kervansaray Termal Otel’de Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okulöncesi Eğitim Anabilim Dalı ev sahipliğinde Dünya Oyuncak Kongresi’nin 6’ncısı düzenleniyor. Uluslararası Oyuncak Derneği (ITRA) tarafından 3 yılda bir yapılan kongreye, 22 ülkeden 170 akademisyen, tasarımcı ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri katıldı.
 
Şiddete yönelten oyuncaklardan uzak durun

Küçük çocuklar üzerinde oyuncağın önemi, geleneksel ve günümüz oyuncaklarının çocuk gelişimi üzerindeki etkisi ve nasıl oyuncaklar kullanılacağının tartışılacağı kongre öncesi konuşan, UÜ Eğitim Fakültesi Okulöncesi Eğitim Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Handan Asude Başal, ticari anlamda çocukların eğitim ve gelişim süreci düşünülmeden birçok oyun üretildiğini belirterek, ebeveynlerin çocukları şiddete yönelten, algılamasında sorun yaratan bu oyunlardan uzak durulmaları konusunda uyardı. Şiddetin sadece bilgisayar oyunlarında değil, çizgi filmler ve kitaplarda da yer aldığına dikkat çeken Prof.Dr. Başal, şöyle dedi: "Bu oyunlar çocuklarımızın kendi yaşamlarına bile son vermesine neden olabiliyor. Oyunlardaki kahramanlardan çok etkileniyor. Televizyon programcıları, medyadaki otoriteler psikolog ve pedagoglardan yardım almalı. Çünkü çocuklar çok fazla kitle iletişim araçlarından etkileniyorlar."

Ebeveynlerin oyuncak alırken çocuğun yaşını göz önünde bulundurması gerektiğini dile getiren Prof.Dr. Başal, şöyle konuştu:

"Her yaş döneminin oyuncakları var. 2-3 yaş için çıngırak gibi sesli, renkli, belli bir yere odaklanmasını sağlayan oyuncaklar kullanılmalı. 2-3 yaştan sonra annenin sıcaklığını hissettiren ama özgür olmasını sağlayan peluş oyuncaklar, bebekler olmalı. Logo gibi oyuncaklardan bu yaşlarda uzak durmalı, hazır oyuncaklardan kaçınmalıyız. Çocukların hayal güçlerini geliştirmeliyiz. Çocuklar oyunun içine girmemizi istemiyorsa oyunun içine girmemeli çocuğun davet etmesini beklemeyiz."
 
Çocuklar ile aile arasindaki iletişim önemli

Uluslararası Oyuncak Derneği (ITRA) Başkanı Dr. Cleo Gougoulis ise, 2008 yılında Yunanistan’da yapılan kongrede Uludağ Üniversitesi’ndeki başarılı çalışmaları görerek bir sonraki kongreyi Bursa’da yapmaya karar verdiklerini belirtti. Bir gazetecinin Norveç’te yaşanan katliamda saldırganın bilgisayarda savaş oyunları oynayarak kendini eğitmesini nasıl değerlendiriyorsunuz sorusuna Dr. Cleo Gougoulis şöyle yanıt verdi: "Bugüne kadar yapılan araştırmalarda birebir bir bağlantı olduğu ortaya konulmuş değil. Vahşi bir kişinin mi vahşet oyunu seçtiği, vahşet oyunu oynayanların mı vahşileştiği tam olarak ortaya konulamadı. Şiddet oyunları ticari firmalar tarafından piyasaya sürülüyor. Buna karşı bizde eğitim oyunlarını ön plana çıkartacak çalışmalar yürütmeliyiz. Eğitim oyunlarını bir öncelik olarak itmeliyiz. Çocuklar ile aile arasındaki iletişim de önemli. Çocuklara oyun oynamaları için zaman bırakmalıyız. Tabii çocukların ne oynadıklarını da bilmemiz gerekiyor."

Bursa’da 3 gün devam edecek kongrede 110 bildirinin sunulacak. Program İstanbul Oyuncak Müzesi’nin gezilmesi ile son bulacak.

 

  • Suan 3,2/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3,2/5 (Toplam 23 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi