Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Çocuk Ishallerinde Sıvı Kaybını Önleyin!

Çocuk Ishallerinde Sıvı Kaybını Önleyin! İshal nedeni belirlenmeden antibiyotik ve ishal durdurucu ilaçlar kullanılmamalıdır.

Dünyada 5 yaşından küçük çocuklarda 1 milyara yakın ishal vakası görülmekte ve bu çocuklardan 2.2 milyona yakını ölmektedir. Bayındır Hastanesi Kavaklıdere Pediatri Bölümü Başkanı Dr. Nevin Aykol, ülkemizde 5 yaş altı çocuk ölümlerinde ishalin 2. sıradan 7. sıraya gerilemesine rağmen halen önemli bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekti.
 
Yaz aylarında sıcakların artmasıyla başlayan ishalli hastalıklar çocuklarda beslenmenin bozulmasına ve sıvı kaybına neden olmaktadır. Özellikle iki yaş altı çocuklarda sıvı kaybı ölüme yol açan en önemli nedendir. Ülkemizde beş yaş altı çocuk ölümlerinde ishal 2. sıradan 7. sıraya gerilemekle beraber halen önemli bir sağlık sorunu oluşturmaktadır. Dışkıyla bulaşmış su ve bu suyla kirlenmiş yiyecekler önemli bir enfeksiyon kaynağıdır. İshal günde üç kereden fazla, normalden daha cıvık veya sulu dışkılama halidir. Bu durumlarda çocuğa özel hazırlanmış tuz-şeker karışımı sıvı (ORS) ve bol su verilerek, çocuğu zorlamadan azar azar ve sık aralıklarla meyve püresi, pirinç çorbası, yoğurt, ayran gibi gıdalarla besleyerek, aşırı sıvı kaybı önlenebilir. Altı aydan daha küçük bebeklere ise tuzlu şekerli su yerine anne sütü daha sık verilmelidir. İshal genellikle kendiliğinden iyileşebilen bir hastalıktır. Dışkı kültürü alınmadan ve neden ortaya konulmadan antibiyotik ve ishal durdurucu ilaçlar kullanılmamalıdır. Eğer çocuğunuzda yüksek ateş, bulantı - kusma, halsizlik, sümüksü kanlı dışkı, idrar renginde koyulaşma ve azalma, dilinde kuruluk varsa gecikmeden bir hekime başvurulması gerekir.
 
Çocukları ishalden korumak için temiz olduğundan emin olunmayan suların, içirilmeden önce en az 10 dakika kaynatılarak soğutulması, taze sebze ve meyvelerin temiz klorlanmış çeşme suyu ile yıkanması, açıkta satılan hijyenik olmayan yiyeceklerin (özellikle dondurma, et ürünleri) yenmemesi, et ve balık ürünlerinin iyice pişirildikten sonra yenilmesi ve sütlü gıdaların uygun koşullarda hazırlandığından ve saklandığından emin olunması, yemek yemeden önce ve her tuvaletten sonra ellerin sabunla yıkanmasına özen gösterilmesi gereklidir.
 
 
 

  • Suan 3,5/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3,5/5 (Toplam 42 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi