Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Çikolata Astım İçin Gizli Tehlike!

Çikolata Astım İçin Gizli Tehlike! Çikolatayı çok seven bir astım hastasıysanız ya çikolatadan ya da astımdan vazgeçmeniz gerekecek…

Kişi başı günlük çikolata tüketiminin 20-25 gram olduğu dünyada, 300 milyon kişinin Astım hastası olduğunu belirten Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, Astım ve Çikolatanın yakın ilişkisine dikkat çekiyor!
 
Astım hastalığı, akciğere hava götüren borucukların daralmasıyla birlikte öksürük, hırıltı ve nefes darlığı belirtilerinin tekrarlanmasıyla oluşuyor. Astım ile doğrudan ilişkisi olan ve astım ataklarını arttırdığı bilinen reflü hastalığının beslenme ile doğrudan bağlantısı bulunuyor.
 
Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, reflünün asitli mide içeriğinin yemek borusuna doğru kaçmasıyla oluştuğunu, bu hastalığın toplumda görülme oranının %10-20 iken, astım hastalarında görülme oranının ise % 30-90’lara çıktığını belirtiyor. Çocuk astım hastalarının %60’ında gizli reflü olduğuna dikkat çeken Nuhoğlu, reflü hastalığının yetişkinlerde midede yanma, göğüs ağrısı ve ağıza acı su gelmesi şeklinde belirti gösterdiğini ancak çocukların bu şikâyetleri yetişkinler kadar net tanımlayamadıklarına, belirtilen karın ağrısı, mide bulantısı, geğirme, iştahsızlık, kilo kaybı şeklinde kendini gösterdiğine dikkat çekiyor. 
 
Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, astım hastalığının kendisinin ve tedavide kullanılan ilaçların mide başını tutan kaslarda gevşemeye neden olduğunu, bu etkileşimlerin sonucu olarak astımın reflüye yol açtığını belirtiyor. Astımın şiddeti arttıkça reflünün şiddeti de artıyor. Reflünün şiddeti arttıkça astımın şiddeti de artıyor diyen Nuhoğlu, astım ve reflünün karşılıklı olarak birbirlerini kötüleştiren durumlar olduğunu vurguluyor.
 
Reflü hastalığının beslenme şekliyle yakından ilgisi olduğunu belirten Nuhoğlu, midede asit salgısını artırarak ve mide başını gevşeterek reflüyü arttıran gıdaların başında çikolata ve kakaolu yiyecekler olduğuna dikkat çekiyor. Astımlı çocuk hastalarda çikolata vb. gibi kakaolu gıdalar gizli bir tehlike oluşturuyor. Kakao ve çikolata birçok çocuğun diyetinde bol miktarda bulunuyor ve anne babalar bunu normal sanıyor.
 
Bu açıdan karın ağrısı, mide bulantısı, iştahsızlık şikâyeti olan astımlı çocukların anne ve babalarının bu konuda bilinçli olmaları gerektiğinin altını çizen Nuhoğlu, yetişkinler için ise kafein içeriği çok olan; çay, kahve, kola gibi asitli içecekler ve alkolün tehlike oluşturduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca, domates, çiğ sarımsak ve çiğ soğan mide boşalmasını geciktiren kızartma ve aşırı yağlı gıdalar da reflü şiddetini artırıyor.
 
Çocuk ve yetişkin astımlılarda, hastalık kontrolünün sağlanmasının reflünün tedavisi ile mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, reflünün tedavisinin beslenme tarzını değiştirmekten geçtiğinin önemini vurguluyor.
 

  • Suan 3,1/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3,1/5 (Toplam 32 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi