Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Doğum Sonrası Cinsel İlişki

Doğum Sonrası Cinsel İlişki Doğum sonrasında, cinsel istekte bir süre azalma olabilir.

Bu azalma genel olarak psikolojik kökenlidir. Doğum sonrası cinsellik istek, 12’nci haftadan sonra eski haline döner. Emzirme döneminizde yükselen prolaktin (süt) hormonu, östrojen hormonunu baskılayarak cinsel isteksizliğe ve vajende kuruluklara yol açmaktadır. Vajinadaki kuruluk da disparoniye, yani ağrılı cinsel birleşmeye yol açıyor. Bunun sonucunda cinsel isteksizlik daha da şiddetleniyor ve böylece bir kısır döngü oluşuyor. Örneğin; cinsel ilişkide yeniden ağrı hissedeceği kaygısına kapılan kadın, bir kaçınma davranışı olarak kendini istem dışı kasabiliyor. Bir başka neden de kadının ruhsal dünyasında yaşanan çatışmaların (Annelik duygusu, yeni roller, eşler arası anlayış vb) canlanması ile ortaya çıkan endişe, korku, kaygı duyguları oluşturuyor. Kadınların doğum sonrası cinsel ilişkiye, kendilerini hazır hissettiklerinde başlamaları hem kendileri, hem de eşleri için olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Çiftlerin doğumdan sonra yeniden sekse başlarken, birbirlerine anlayış göstermeleri mutlaka şarttır. Doğum sonrası kanama tümüyle kesilmeden önce ilişkide bulunmak tavsiye edilmemektedir.


-Doğum sonrasında, bedeninizde ortaya çıkan değişimler konusunda eşinizi de bilgilendirin.
-Cinsel birliktelik sırasında vajinal ıslanma ve vajinal açılma, doğum öncesine göre daha uzun sürede gerçekleşebilir. Kuruluğa karşı rahatlatıcı bir önlem olarak kayganlaştırıcı jeller kullanılabilir.

-Cinsel birleşme odaklı, kısa süreli cinsel ilişkiden kaçının. Birleşme öncesi cinsel oyunlar için daha uzun zaman ayırmaya gayret edin.

-Birbirinize, sırayla (önce bedenin arka yüzü sonra ön yüz) dokunma çalışmaları yapın. Önce yalnız cinsel organlar dışında kalan kısımlar, daha sonra cinsel organların da dahil olduğu tüm bedene dokunuşlar uygularken hemen cinsel doyuma ulaşmayı hedeflemeyin.

-Cinsel birleşme için sizin de aktif olabileceğiniz pozisyonları tercih edin ve cinsel ilişkiyi siz yönetin. Cinsel birleşmeyi gerçekleştirmek konusunda yoğun endişe duyuyorsanız, birleşme girişimi sırasında acı hissi ve ağrı duyumsarsanız, ilişkiyi sürdürmekte ısrarcı olmayın.

-Doğum sonrası, yine özellikle üçüncü aya dek, cinsel doyum (orgazm) sırasında gerçekleşen kontraksiyonlar (cinsel bölge etrafında hissedilen kas kasılıp gevşemeleri) daha az sayıda ve daha az yoğunlukta olabilir.

-Eşler (erkekler) de doğum sonrası süreçte karmaşık duygular içinde olabilirler. Bir yanda “bir ebeveyn olmanın” yaşattığı duygular, diğer yanda gebelik ve doğum nedeniyle çeşitli değişimler yaşamakta olan eşin durumu arasında bocalayabilirler. Tüm bu yaşananların etkisiyle onların da cinsel tepkilerinde değişiklikler olabilir. Cinsel açıdan uyarılmakta veya o zamana dek bir sorun yokken boşalmayı (ejakülasyon) kontrol etmekte zorlanabilirler.

Doç. Dr. Tolga Ergin - Kadın hastalıkları ve Doğum uzmanı / Femical Kadın Sağlığı Merkezi
 

  • Suan 2,9/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

2,9/5 (Toplam 31 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi