Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Hamilelikte dövme ve kına

Hamilelikte dövme ve kına Gebelerin dövme yaptırması riskli mi? Dövmeler gebelerde ne gibi problemler yol açabilir? İşte, Op. Dr. Necra Topalismailoğlu’nun görüşleri…

Gebelerin dövme yaptırması riskli mi? Dövmeler gebelerde ne gibi problemler yol açabilir? İşte, Op. Dr. Necra Topalismailoğlu’nun görüşleri…
 
 
Son yıllarda bir ‘dövme’ çılgınlığı yaşanıyor. İnsanların, özellikle de kadınların ta antik çağlardan beri bildikleri, uyguladıkları bu kendini süslenme sanatı, adeta salgın bir hastalık gibi tüm dünyada hızla yayılıyor. Üstelik sadece kol, bacak, omuz, sırt… gibi görünen yerleri de değil, vücutların ‘güneş görmeyen’ bölgeleri de nasibini alıyor.
 
Ejderhalar, deniz kızları, tek gözlü korsanlar, yılanlar, kartallar, böcekler, laleler, güller… Gebelerin dövme yaptırması riskli mi? Dövmeler gebelerde ne gibi problemler yol açabilir? İşte, Op. Dr. Necra Topalismailoğlu’nun görüşleri…
 
Ülkemizde de gittikçe yaygınlaşan dövme tutkusu gebelikte riskli Midir? Gibi sorular da artık sık sorulmaya başladı,
 
DÖVME, TATOO NEDİR?
 
Dövme, (tattoo) kimi zaman bir harf, bir isim ya da bir sembol olarak karşımıza çıkar. İnsanların dövme yapma amacı belki duygularını dışa vurum belkide süs ya da gösteriş amaçlıdır. Ama dövmenin çok eski zamanlardan beri insanoğlunun kendini ifade etme sanatı ya da yöntemi olduğu kesin. Günümüzde dövme özellikle Avrupada çok yaygındır. Dövme kentsel yaşamda, özellikle gençler arasında giderek daha fazla popüler olma yolundadır. Dövmenin genel amacı dışarıdan bakıldığında estetik ya da süslenme olarak görünse de altında sosyo-psikolojik nedenlerde yatmaktadır
 
DÖVME – TATTUAZ NASIL YAPILIR?
 
Dövme, deri tarafından tümüyle yok edilemeyen bir boyanın bir teknikle alt deri yüzeyine kadar işlemesiyle oluşur. Alt deriye ulaşmak için kullanılan makine sivri ucuyla vücuda küçük delikler ve yarıklar oluşturur. Açılan bu delik ve yarıklara makine ile boya maddesi enjekte edilir.
 
Dövme yapılırken genellikle kullanılan boya maddesi istir. İsle birlikte çivit, antimuan tozu, kavrulup dövülmüş kemik tozu, çeşitli bitki özleri, safran ve kına da kullanılır. Bu malzemelere göre deride beliren izler kırmızıya yakın bir tonda olabilir.
 
Dövme yapılırken yapılan kişiye, işlemin yapıldığı sırada acı verir. Bu acıyı az ya da çok diye tarif etmek doğru olmaz. Çünkü her insanın acı eşiğinin farklıdır. Dövme yapıldıktan sonra bakımı vs.. için yapılan mevsim çok önemlidir. Dövme için en uygun mevsim ilkbahar sayılabilir.
 
Dövmenin yapılış süresi kullanılan iğnelerin sayısına ya da yapılan dövmenin boyutuna göre değişir. İğne vuruşlarının yapıldığı yerden çok az miktar kan çıkar ve boya deri altına geçer. İğne vuruşlarına bağlı olarak dövme yapılan bölgede kızarıklıklar ya da şişlikler görülebilir. Bu şişlikleri takiben o bölgede yaralar ya da kabuklanmalar oluşur, bu kabuklanmaların iyileşmesiyle dövme ortaya çıkar. Dövme yapmada isin yanı sıra kül, çivit, antimuan tozu, kibrit tozu, güherçile, kavrulup dövülmüş kemik tozu, çini mürekkebi, susam yağı, çeşitli bitki özleri, safran, hayvan ödü ve kına katkı maddesi olarak kullanılır... Anne sütü temel karışım sayılır... Bazı yöreler de ise ateşte kızdırılan iğne, koyun ve keçinin öd kısmından alınan suya batırılarak, yüzün ve vücudun muhtelif bölgelerine küçük küçük delinerek işlenir...
 
GEBELİKTE DÖVME YAPTIRMANIN RİSKLERİ NELERDİR? YAPILMASINDA SAKINCA VAR MIDIR?
 
Herkezde olduğu gibi gebelerde steril şartlarda yapılmayan dövmelerin en tehlikeli komplikasyonu kan yoluyla bulaşan hastalıklardır. Bunlar içinde de başta B ve C tipi hepatit ile AİDS olmak üzere, tetanos, frengi, tüberküloz en önemlileri. Özellikle de hepatit C hastalığının yayılmasında dövmelerin çok büyük rolleri olduğu düşünülüyor.
 
Hepatit B virüslerinin iğne ve diğer aletlerde 2 aydan fazla süre yaşayabilmesi bulaşma riskini artırıyor. Dövmeyi yapan kişinin hepatit B taşıyıcısı olması da bulaşmada rol oynayabileceğinden, dövmecilerin mutlaka hepatit B aşısı olmuş olmaları gerekiyor.
 
Gebelerde özellikle artan gebelik hormonlarına bağlı oluşan sistemik değişikliklerden dolayı bazı komplikasyonlar daha sık görülebilmektedir.Bunların en sık görüleni ve en hafifi dövme işlemiyle ilgili ağrı ve kanamalar ile deride meydana gelebilecek lokal enfeksiyonlar. Kullanılan boyaya alerjik olanları ise sıkıntılı günler bekleyebilir ve sorun dövmenin deriden uzaklaştırılmasını gerektirecek kadar da ciddi olabilir.Dövme yapılan yerlerde, sarkoid, keloid, sedef, ışığa duyarlılık gibi çeşitli deri hastalıkları ve hatta selim veya habis tümör oluşumu bile çok nadir de olsa gelişebilmektedir.
Bu sebeplerden dolayı hamilelerin gebelikleri boyunca kalıcı dövme yaptırmaları tavsiye edilmemektedir
 
HAMİLELERİN GEÇİCİ DÖVME ( KINA- HENNA ) YAPTIRMASI SAKINCALI MI? GEBELİKTE SAÇLARA KINA YAKMAK NEDİR?
 
Kına eski çağlardaki pek çok uygarlarlıkta, hamile kadınlara yapılırdı. Gebeliğin daha zahmetsiz geçirilmesine yardımcı olduğuna ve çocuğun sağlıklı doğmasını sapladığına inanılırdı.. Dövmelerin, geçici ve kalıcı olmak üzere iki türü vardır. Asıl tehlikeli olan kalıcı dövmelerdir. Ancak sorumsuzca fazla yüzeye yapılan ve içine değişik karışımlar ve maddeler eklenen “Siyah Kına” gibi birkaç hafta sonra silinen geçici dövmelerin bile problem yaratabileceği unutulmamalıdır. Çünkü, deriden emilen her türlü boyanın alerjilerden zehirlenmelere kadar çeşitli komplikasyonlara yol açabilmesi her zaman mümkündür.
 
Gebeliğin üçüncü ayından sonra doğal kına ( Hint Kınası- Henna) ile geçici dövme yapmak sakıncalı değildir, fakat dikkat edilmesi gereken kullanılan kınanın tipidir. “Siyah Kına” nın gebelikte kullanılması tüm gebelik boyunca risklidir ve hamilelikte kullanılması sakıncalıdır.Siyah Kınanın içerdiği para-phenylendiamine (PPD) maddesi gebelerde ciddi kalıcı cilt reaksiyonlarına ve allerjielere yol açabilmektedir. Normal “Hint Kınası” nın gebelikte kullanılması sakıncalı değil iken “Siyah Kına” kesinlikle kullanılmamamlıdır.
 
Hint Kınası ayrıca bilinen en eski saç boyasıdır. Bu boya ile de çalışma yapılmamış olmasına rağmen,gebelikte “hint kınası-henna” ile saçların boyanmasının bebek üzerine teratojenik olma ihtimali yoktur ve gebelerde kına ile saçlar boyanabilmektedir.

  • Suan 2,8/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

2,8/5 (Toplam 57 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi