Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Tüp bebek ve mikroenjeksiyon

Tüp bebek ve mikroenjeksiyon Tüp bebek işlemi sırasında mikroenjeksiyon ne işe yarar? Tedavinin kaç aşaması vardır?

Tüp Bebek(IVF);  anne adayının yumurtalıklarından toplanan yumurtalarla, baba adayından alınan  spermlerin laboratuvarda birleştirilerek döllendirilmesi ve elde edilen embriyonun  tekrar anne rahimine yerleştirilmesi işlemidir.
 
TEDAVİNİN BAŞLICA 5 AŞAMASI VARDIR:
 
1- Yumurtaların geliştirilmesi ve olgunlaşması
2- Yumurtaların toplanma zamanının ayarlanması
3- Yumurtaların toplanması
4- Yumurtaların laboratuvarda spermle birleştirilmesi(döllenme)
5- Oluşan embriyoların anne rahmine yerleştirilmesi
 
İLAÇ TEDAVİSİ

Yumurtalıklardan  fazla sayıda yumurta gelişimini sağlamak için çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Çünkü; genelde kadınlarda bir siklus süresinde sadece bir yumurta gelişir. IVF tedavisinde ne kadar çok yumurta geliştirilebilirse başarı şansı o oranda artmaktadır. Yumurta gelişimini uyarmak için, Klomifen sitratKlomen, Gonafe n, Human Menapozal Globulin(HMG), Gonal F, Puregon gibi ilaçlar kullanılır. Bunların öncesinde veya birlikte yumurtalıklar üzerindeki beynin baskısını ortadan kaldırmak için Lucrin, Supracur, Cetrodite  gibi ilaçlardan biri tercih edilir.
 
YUMURTA GELİŞİMİNİN TAKİBİ

Yumurtalar, folikül adı verilen küçük  kistler içerisinde gelişir. Bu foliküller,  büyümeleri ile orantılı estradiol hormonu salgılarlar. Folikül içindeki yumurtanın görülmesi mümkün değildir,  ancak ultrasonografi ile foliküllerin büyümesi takip edilebilir.
 
KAN TESTİ

Siklusun belli günlerinde estradiol hormonu bakılarak yumurtaların gelişimi takip edilir. Yumurtlama yaklaştıkça bu hormona bakılma sıklığı artar.
 
ULTRASONOGRAFİ

Foliküllerin gelişimi, sayısı, hastaya vajinal ultrasonografi yapılarak takip edilir. Toplanan yumurta sayısı ultrasonografide görülen miktardan farklı olabilir.
 
YUMURTALARIN TOPLANMA ZAMANI

Ultrasonografi altında, HCG (yumurta çatlamasını sağlayan ilaç) enjeksiyonunu takiben 36. saatte yumurtalar toplanır. Kanda estradiol hormonu ölçümü ile foliküllerin büyüklüğü ve sayısı yumurta toplama zamanının belirlenmesinde önemlidir.
 
HCG ENJEKSİYONU

HCG, yumurtaların en son olgulaşmasını ve çatlamasını sağlayan LH hormonu etkisine sahiptir. Yumurta toplanmasına karar verilen zamandan 34 - 36 saat önce yapılır.
 
YUMURTALARIN TOPLANMASI

Hastanın tercihine bağlı olarak genel veya lokal aneztezi altında, ameliyathane şartlarında, transvajinal ultrasonografi yardımıyla, vajinal yoldan yumurtalıklara ulaşılıp yumurtalar toplanır. Foliküller visualize edildikten sonra, iğne ile teker teker içlerine girilerek içerikleri özel solusyon içeren tüp içine aspire edilir. Bu tüp hızlıca mikroskop altında yumurtaları bulmak için hazır bekleyen embriyoloğa ulaştırılır. Toplanan yumurtalar inkübator adı verilen özel bir dolaba yerleştirilir. Bir çok hasta işlemden birkaç saat sonrasına kadar uyku hali, bulantı, kusmadan yakınabilir. Hasta kısa zamanda düzelir ve evine gidebilecek hale gelir.
 
SPERM ALINMASI

Yumurta toplama zamanına karar verildiği gün, hastanın eşi de sperm alınması için kliniğe çağırılır. Yumurta toplama işlemi öncesinde 3 günlük cinsel perhiz olması önemlidir. Spermler, masturbasyon aracılığı ile hastalara için özel hazırlanmış odada verilir.
 
Bundan sonraki işlemler; hastaya tüp bebek veya mikroenjeksiyon  yapılmasına göre birtakım farklılıklar göstermektedir.
 
IVF(TÜP BEBEK YÖNTEMİ):
 
Her yumurtanın yanına yaklaşık 50 bin tane sperm konulur. Bir spermin yumurtanın içine kendi başına girerek döllenme işleminin gerçekleşmesi beklenir. Döllenmiş yumurta hücreleri bölünerek embriyoyu geliştirir. Embriyolar her gün kontrol edilerek 2-3 gün laboratuvar şartlarında büyümeleri sağlanır.

IVF; genellikle tüplerinde tıkanıklık nedeniyle gebe kalamayan hastalarda tercih edilen tedavi şeklidir.
 
ICSI (MİKROENJEKSİYON YÖNTEMİ):
 
Yumurtalar toplandıktan sonra çevrelerinde bulunan hücreler embriyolog tarafından ayıklanır .Özel, saç telinden 7 kat daha ince, ancak mikroskop altında görülebilen aletler yardımı ile yumurta tutulur,  içerisine bir sperm yerleştirilir. Aynı IVF deki gibi bir gün sonra yumurtanın bölünmesi beklenir .

ICSI; sperm sayısı düşük, hareketleri zayıf olan baba adayları ve yumurta rezervi azalmış anne adayları için uygun yöntemdir.

EMBRİYOLARIN RAHİM İÇİNE YERLEŞTİRİLMESİ

Yumurtalar toplanıp döllenme işlemi gerçekleştikten 2-3 gün sonra oluşan embriyoların 2-3 tanesi rahim içine özel kateter yardımı ile yerleştirilir. Bu işlem yaklaşık 12 dakika sürer ve işlemden sonra yarım saat istirahat eden hasta evine gidebilir.
 
KALAN SAĞLIKLI EMBRİYOLAR

Çok sayıda yumurta elde edilen hastalarda 3′den fazla sağlıklı embriyo elde etmek mümkündür. Bu sağlıklı embriyolar dondurularak 3 yıl kadar saklanabilir ve yine bu hasta için kullanılabilir.
 
KLİNİKTEN AYRILIP EVE GİDİŞ

Transferden kısa bir sure, yaklaşık 30 dakika sonra hasta evine gidebilir. Fazla stres ve aktivite gerektirmeyen işe sahipse hemen işine geri dönebilir.
 
GEBELİK TESTİ

Gebeliğin devamını sağlamak için hastaya progesterone içeren vajinal fitil veya iğne önerilebilir. Klinikten çıkışta hastaya ilaçların tarifini ve ne zaman gebelik testi vereceğini gösteren bir liste verilir. Hastanın adet görmesi gebelik olmadığı anlamına gelmez. Kesin tanı; kanda hassas gebelik testi ile konulur.

Yumurta toplanıldığı tarihten iki hafta sonra kanda beta-HCG hormonu tayini yapılır. Bundan 2 hafta sonra da USG ile rahim içerisinde gebelik kesesi izlenir.
 
Yardımcı üreme teknikleri ile elde edilen gebeliklerde de,  aynı spontan gebelikler gibi biyokimyasal gebelik( kanda beta-HCG hormonunun geçici yükselmesi ), düşük, dış gebelik gibi koplikasyonları olabilir.

Birden fazla embriyo rahim içine yerleştirildiğinden  bu tedavilerde  çoğul (ikiz, üçüz) gebelik oranı kendiliğinden gebeliğe göre daha fazladır.

  • Suan 2,6/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

2,6/5 (Toplam 39 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi