Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Tüp bebek ikizlerine dur demeliyiz.

Tüp bebek ikizlerine dur demeliyiz. Tüp bebek tedavisinde çoğul gebelik oranını azaltmak için bir yöntem var mı?”

Bahçelievler Medicana Tüp Bebek Merkezi başkanı Doç. Dr. Ali Suha Sönmez'in sunduğu seminerde ‘Tüp Bebekte Son Gelişmeler’ konusu irdelendi. Tüp bebek tedavisinde yeni yöntemleri anlatan Doç. Dr. Sönmez, çoğul gebeliklerin sakıncalarının gerek doktorlar gerekse çocuk isteyen aileler tarafından göz ardı edildiğine dikkat çekti.  
 
Sönmez, çoğul gebeliklerin neden olduğu sorunları şöyle açıkladı: “Tüm Avrupa’da doğum sırasında ölüm riskinin normal gebeliklere göre 3 kat daha fazla olması düşündürücü. Hipertansiyon, ikiz gebeliklerde 1.8 ile - 3.4  kat daha fazla görülüyor. Doğum sonu kanama3- 4.5 kat, sezaryen oranı 3 kat daha fazla. Doğum sonrası yoğun bakıma alınma oranı ise 15.5 kat daha fazla. Tüp bebek tedavisi sonrası oluşan ikiz gebeliklerde prematurite oranı yüzde 43.8, tekillerde yüzde 12.2. İkizlerde düşük doğum ağırlığı ve yaşa göre küçük bebek oranı oldukça yüksek görülüyor Her ne kadara ikizlerde yaşama şansı daha erken gebelik haftalarında başlasa da ileri prematurite düşük doğum ağırlığı ile birlikte yaşam şansını olumsuz etkiliyor. Tüm ölüm parametreleri ikizlerde daha fazla. Örneğin; ölü doğum oranı 14.2’ ye 4.4. Ayak deformasyonları, kalça çıkığı ve kafatasında asimetri çoğul gebeliklerin her türünde beklenen defektler iken tüp bebek tedavisi sonrası ikizlerde bu belirtiler  2-3 kat daha fazla.”
 
Sönmez, uzun uğraşlar sonucu bin bir çabayla tüp bebek tedavisi iyi sonuçlanan ve tüp bebek ikizlerine sahip olan ailelerde çok geçmeden geçimsizlik sorunları baş gösterdiğini belirterek, “Doğumdan sonraki 4 yıl içinde boşanma ya da ayrı yaşama oranı tüp bebek ikizlerinde yüzde 13.3, tüp bebek tekillerinde ise yüzde 6.9 oranında görülüyor. Spontan oluşan ikiz yani tüp bebek ikizi değilse bu oran yaklaşık 2 katına çıkarak yüzde 13.3 olarak bildiriliyor.”
 
Büyük bir katılımın olduğu seminerde tüp bebek isteyen kadınlardan gelen “Tüp bebek tedavisinde çoğul gebelik oranını azaltmak için bir yöntem var mı?” sorusuna Sönmez, şu yanıtı verdi: “Otoriteler seçilmiş tek embriyo transferi (sTET) öneriyor. Burada amaç gebelik oranlarını azaltmadan çoğul gebelik oranlarını düşürmek. Bu yöntem 36 yaş üzerindeki kadınlarda 1 veya 2. tüp bebek denemesinde, en az bir tane iyi kalitede embriyosu olanlarda, ikiz gebeliğin zararlı olduğu ya da çiftin ikiz istemediği durumlar da uygulanabilir. 36-39 yaş arasına da s-TET uygulanabilir” yanıtını verdi
 
Seminer sonunda tüp bebek tedavisi görmek isteyenler katılımcılar arasında çekilen kurada 2 kişiye ücretsiz tüp bebek tedavisi ve ücretli tedavi yaptıranlara ise yüzde 10 indirim fırsatı sunuldu.Tedavilerin masraflarını Bahçelievler Belediyesi üstlenecek.

  • Suan 3,3/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3,3/5 (Toplam 59 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi