Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Sağlıklı Olan Çocuklarınızın Sağlıklı Kalması İçin Düzenli Check-Up Yaptırın

Sağlıklı Olan Çocuklarınızın Sağlıklı Kalması İçin Düzenli Check-Up Yaptırın Çocukluk döneminde, belli aralıklarla, herhangi bir yakınma olmadan yapılan muayeneler sağlıklı çocuklar yetiştirmede çok büyük önem taşıyor.

Çünkü erken farkedilen sağlık problemleri, erken tanı, hızlı ve zamanında yapılan tedavi ile birçok sorunla ilgili büyümeden önlem alınabilmek mümkün olabiliyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Yenidoğan Uzmanı Doç. Dr.Nermin Tansuğ, hastalığı olmayan sağlıklı çocukların da düzenli muayenelerinin yapılmasının önemine işaret ederek, “2 yaşta daha yoğun olarak aşılama yapıldığından genellikle ilk 2 yıl bebekler düzenli olarak doktor kontrolerine götürülmektedir.  İkinci yaştan sonra 4-6. yaşa kadar, 4-6 yaşta yapılan aşılardan sonra da 11-12. yaşa kadar aşıların olması nedeni ile genellikle 2 yaştan sonra çocuklar ancak hastalandıkları zamanlarda doktora getirilmektedir” diye konuştu. Doç. Dr. Nermin Tansuğ ile cocuk chec-up’ının ne anlama geldiğini ve çocuklarımız için önemini konuştuk.

 Check up nedir?

Bir kişinin belli aralıklarla tam bir sağlık kontrolünden geçirilmesine check up yaptıran kişinin hiç bir şikayeti olmayabilir. Zaten check up’ın amacı; hastalıkları erken dönemde yakalayabilmek, tedaviye erken başlayarak tam bir iyileşme sağlamak ve sağlıklı durumun devam ettiğini doğrulayabilmektir.

 Hangi aralarla yapılır?

Bebeklik döneminde ilk 6 ay ayda bir, ikinci altı ayda 2 ayda bir, bir yaşından sonra 3 ayda bir, 2 yaşından sonra 6 ayda bir , 6-16 yaş arasında yılda bir kez normal kontrollerin yapılması gerekmektedir.

 Hangi muayene ve tetkikler yapılır?

Çocuklarda rutin olarak uygulanan standart bir check-up programı bulunmamaktadır. Fakat belli yaşlarda daha sık gözlenen, çocukların sağlıklı büyümesini ve gelişmesini engelleyecek hastalıkları önceden tanımak için bir takım  muayene ve testler yapılmaktadır. Göz hastalıkları, Kulak-Burun-Boğaz hastalıkları, diş hekimi gibi bir çok branş hekiminin muayenesi gerekmektedir. Bu kontrollerde ayrıntılı bir fizik muayene yapılır, boy kilo, tansiyon ölçümü yapılır. Göz kontrolü, işitme kontrolü, diş kontrolü, büyümenin değerlendirilmesi, omurga sorunları, bulaşıcı hastalıklar ve aşı takvimi, tansiyon izlemi ve kontrolleriyle hem ruhsal, hem fiziksel yönden okul başarısını ve okula devamını etkileyecek sorunlar erken dönemde tespit edilebilmektedir.

Öncelikle çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı tarafından  muayene edilir. Büyümesi, gelişmesi ve beslenmesi değerlendirilir. Çocuk aşırı kilolu ise varsa kan tetkikleri istenebilir. Hem aşırı kilolu hem de ailede kalp hastalığı bulunan çocukların lipid düzeylerine bakılmalıdır. Bağışıklık ve aşılama durumları gözden geçirilir. Eksik aşıları varsa tamamlanması önerilir. İdrar yolu enfeksiyonu, diğer bulaşıcı hastalıklar, skolyoz gibi omurga sorunları, inmemiş testis gibi genital organ bozuklukları, hipertansiyon olup olmadığına bakılır. Ayrıca uyku, konuşma, davranış bozuklukları olup olmadığı değerlendirilir. Çocukların büyümesini ve gelişmesini engelleyebilecek kansızlık, idrar yolu enfeksiyonları, paraziter hastalıklar  için tetkikler istenir. Kansızlık olan çocuklarda dokular yeterince oksijenlenmediğinden büyüme geriliği görülebilir, zeka gelişimi etkilenebilir. Özellikle ailede kolesterol, tansiyon yüksekliği varsa kolesterol bakılarak erken dönemde önlemler alınabilir. Bazen parazitler hastalıklarda anemiye neden olmaktadır. Dışkı incelemesi yapılarak erken dönemde tedavi edilerek anemi önlenebilir. Muayenesinde veya anne-baba ile görüşmede sorunlar saptandığında gerekli diğer  branşlara yönlendirilir.

 Peki chek-up programları içinde başka hangi kontroller olmaldır?

Çocuklar için en önemli kontrollerden biri gözdür.Gözlerin yapısı, şaşılık, görme keskinliği açısından değerlendirilir. Herhangi bir göz problemi olmadığı düşünülen çocukların bile göz muayenesi olması kırma kusurlarının teşhisi açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle çocuk check-up programlarının içinde de yer alan göz muayenesiyle düzenli kontroller sağlanmış olur. Yine kotroller sırasında çocuklar işitme bozuklukları, sık üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilecek hastalıklar yönünden değerlendirildiği KBB muayenesi de son derece önem taşımaktadır. Zira, sık orta kulak iltihabı geçiren çocuklarda işitme problemleri olabilirÇocukların rutin diş kontrolleri konusunda son yıllarda bilinç düzeyi artmış olmakla birlikte hala gelişmesi gereken bir konu. Zira ağız diş sağlığınin çocukluk yaşlarından itibaren korunması ileriki dönemlerdeki genel sağlık açısından son derece önem taşıyor.Çocukların erken dönemli düzenli olarak ağız ve diş sağlığı yönünden değerlendirilmesi   erken dönemde diş bozuklukları saptanarak önlem alınması açısından son derece önem taşımaktadır. 

 

  • Suan 3/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3/5 (Toplam 27 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi