Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Türkiye Nüfusunun Yüzde 20’sinde Laktoz İntoleransı Görülüyor

Türkiye Nüfusunun Yüzde 20’sinde Laktoz İntoleransı Görülüyor Süt şekerinin vücutta emilememesi sonucu oluşan ‘Laktoz İntoleransı’ süt alerjisiyle karıştırılıyor...

Süt şekerinin (laktoz) vücutta emilememesi sonucunda oluşan ‘Laktoz İntoleransı’, son yılların korkulan hastalığı oldu. Süt şekerinin sindirimini sağlayan laktaz enziminin eksikliği halinde görülen hastalığa, Türkiye’de her beş kişiden birinde rastlanıyor.
 
Halk arasında süt ya da süt ürünlerine hassasiyet olarak bilinen laktoz intoleransı, laktaz adı verilen enzimin eksikliği veya olmaması durumunda sütün sindirilememesi sonucunda meydana geliyor. Süt ve süt ürünleri tüketiminden sonra, bağırsaklardan emilemeyen süt şekerinin sebep olduğu hastalığın belirtileri karın ağrısı, karında kramplar, aşırı gaz ve ishal şeklinde görülüyor.
 

LAKTOZ İNTOLERANSI VE İNEK SÜTÜ ALERJİSİ KARIŞTIRILIYOR

İstanbul Üniversitesi ÇAPA Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroenteroloji Bilim Dalı Çocuk Gastroenterolojisi Uzmanı Doç Dr. Vildan Ertekin, laktaz enzimi üretiminin 2 yaşından itibaren giderek azaldığını, fakat bunun çocukların büyüme ve gelişminde olumsuz herhangi bir etkiye neden olmadığını belirtti. Sıklıkla inek sütü alerjisi ile karıştırılan hastalığın özellikle Türkiye’de çok yaygın olarak görüldüğüne değinen Ertekin, her 5 kişiden birinde laktaz enziminin yetersiz olduğunu sözlerine ekledi. Laktoz intoleransı bulunan kişilere süt içirmek konusunda ısrarcı olunmamasının altını çizen Vildan Ertekin, süt ve süt ürünleri tüketimi halinde laktozsuz sütlerin tercih edilmesini önerdi. Ayrıca bebeklerde görülen sekonder laktoz intoleransı adlı farklı bir sağlık durumunu da değerlendiren Ertekin, “Ağırlıklı 2 yaşından önce sekonder laktoz intoleransı görülen bebekler için laktozsuz formul mamalar bulunmaktadır. İshal ile seyreden bu durumda mutlaka doktora danışılmalıdır” şeklinde konuştu.

 
LAKTOZ İNTOLERANSINI TEŞHİS ETMEK MÜMKÜN
 

Laktoz intoleransını teşhis etmek için bir çok farklı yöntem olduğunu söyleyen Ertekin, bir kaç gün süreyle laktoz içeren besinlerden uzak durulduktan sonra 2 bardak yağsız süt içilerek evde test yapılabileceğini anlattı. Belirtilerin ortaya çıkması halinde bir uzmana başvurarak patolojik testlerin yapılması gerektiğini vurgulayan Ertekin, “Laktoz intoleransı teşhisi koyulan hastalar kendiliğinden süt alımını keser, pek çok kişi ‘sütü sevmiyorum onun için tüketmiyorum.’ ifadesini kullanır” dedi.

  • Suan 3,5/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3,5/5 (Toplam 33 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi