Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Doğum Korkusu Yaşayan Babalar

Doğum Korkusu Yaşayan Babalar Doğum korkusu yaşayan sadece anne değildir.

Pek çok baba adayı doğum anına korku ve endişeyle hazırlanır. Hayatının değişeceği fikri ve sorumluluklarının artacağı kanaati baba adayını doğum sürecinde derin düşüncelerle baş başa bırakır. Bu nedenle bu endişelerinden, korkulardan sıyrılmak için en güvenli kaçış yolunu tüm kararları anneye ve doktora bırakmakta bulur. Oysaki baba, doğumun en büyük destekçisidir ve bu yüzden doğumun “Kahramanı”dır.

Doğum sürecinde ebeveynlerin yanında olan, anne-bebek ve baba dostu doğuma hazırlık merkezi olarak hizmet veren İstanbul Doğum Akademisi Keşkesiz Doğum Eğitmeni Op. Dr. Hakan Çoker, doğum ve hamilelik döneminde babaların yaşadığı endişeler konusunda görüşlerini paylaştı ve “Babalar doğuma girmeli mi?” sorusuna cevap verdi.

Op. Dr. Hakan Çoker; “Doğum denildiğinde ilk akla gelen bebeğin çıktığı an, yani son andır. Doğum konusunda kendilerine hiçbir bilgi verilmeyen babalar aslında anneler kadar doğumdan korkarlar. En güvenli kaçış yolu olarak tüm kararları anneye ve doktora bırakmayı seçen baba bunu yaparken ilk olarak anneyi hayatının en önemli kararında yalnız ve desteksiz bırakmıştır. Babanın, ‘Yargısız ve yorumsuz’ olarak orada olması, sadece ‘Yapabilirsin’ demesi, bazen eşlerinin elini tutması, bazen de öğrendikleri masajları yapması yeterlidir. Doğumda rollerinin olmadığını düşünen baba adayları, aslında doğumun kurtarıcısı olmadıklarını, babaya düşen görevin sadece güvenmek ve destek olmak olduğunu bilmelidir. Öğrenmek korku yenme aracıdır. Babalar da anne adayı gibi hamilelik döneminde eğitim alarak bu korkularını aşabilirler. Böylece anne adayı da bu yolda yalnız olmadığını bilir. Ve tüm bu çalışmaların sonunda ödül doğumun sonunda gelecektir. Hastalıkta olduğu gibi doğumda da ilgili tüm karar ve sorumluluğun doktora bırakılmaması gerekiyor. Bunun için eşlerin bu sürece birlikte hazırlanması, neye ihtiyaçları olduğunu ve o an geldiğinde ne yapmaları gerektiğini öğrenmeleri, tüm korkularından birlikte sıyrılması keşkelerin olmadığı bir doğumu birlikte yaşamaları için çok önemlidir” dedi. Doğuma hazırlık eğitimlerinin anne adayının olduğu kadar babanın da doğum korkularını azaltmak için önemli olduğunu vurgulayan Op. Dr. Hakan Çoker; babaların bu eğitimlere katılma konusunda önyargılı yaklaşabildiğini oysaki keşkesiz doğum eğitimlerine çift olarak katılmanın baba adayının hamilelik sürecinde dahil olmasını ve eşlerin birlikte daha fazla vakit geçirmelerini sağladığını belirtti.

 
 

  • Suan 2,8/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

2,8/5 (Toplam 38 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi