Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Bebeğinizin besin ihtiyaçları nelerdir?

Bebeğinizin besin ihtiyaçları nelerdir? Bebeğinizi nasıl beslemeniz gerekiyor? Sabah kahvaltısında neler yedirmelisiniz…

Çocuğun yetişkinlere nazaran daha fazla gıdaya ihtiyacı vardır. (Orantı olarak) yani daha fazla kaloriye ihtiyacı vardır. Yedikleri ile harcadıklarını dengelemek zorundadır. Emmek, bağırmak, ağlamak aldığı kalorinin %25’ini teşkil eder. Bu ihtiyaç her geçen gün artar. Bünyesinin çalışması için hayatının ilk 20 yılında çok kaloriye ihtiyacı olacaktır (Büyüme hayatın ilk aylarında inanılmayacak kadar fazladır) 5 ay içinde bebek kilosunu doğumundakine göre iki katına çıkartır, bir yılda ise üç katına çıkartır. Ancak bünyeye yalnızca, belirli miktarda kalori vermek yetmez. Bu kalorilerin çeşitli besin maddelerinden gelmesi gerekmektedir. Bunun sebebini şimdi daha iyi anlayacaksınız. Sebzeler genellikle vitamin içerirler. Ama kimi sebzede daha çok A vitamini, kimisinde ise demir vardır. Yani her gün biftek ve ıspanak yiyen bir çocuk protein ve demir alır ama gerekli olan bir çok maddeden de mahrum kalır. İdeal bir gıda rejimi yoktur. Önemli olan çocuğa çok çeşitli ve dengeli yemekler sunmaktır.

Yapılacak en iyi şey mevsime göre haftalık bir plan hazırlamaktır.

Örneğin 1 yaşındaki bebek akşamları bir çorba ve bir tatlı yiyebilir. Gıdasını dengelemek istiyorsanız bu çorbanın cinsini öğlen yediği yemeğe göre ayarlamalısınız. Öğlen patates veya pilav yediyse akşam sebze çorbası yiyecektir. Çocuğun doyması için de yanına krem karamel ilave edersiniz.

Örneğin: Öğlen ıspanak yediyse akşam erik kompostosu verilmemelidir, bu bağırsakları yumuşatır. Veya öğlen yumurta yediyse, akşam krem karamel vermek hatalı olur. Aynı öğünde hem patates hem pilav fazla nişastalı bir yemek olur. Sebze çorbası arkasından meyve kompostosu ise çok lifli bir yemek olur.

Çocuk okula veya kreşe gidiyorsa, orada asılı olan haftalık okul menüsüne bakın ve akşam yemeğini buna göre ayarlayın.

Sabah kahvaltısına önem verin..

2 yaşından itibaren çocuğa iyi hazırlanmış güzel bir kahvaltı verin. Bazı çocuklar ya hiç yemeden ya da acele acele bir şeyler atıştırıp okula giderler. Halbuki 10-12 saatlik bir açlık döneminden sonra vücudun bir enerjiye ihtiyacı vardır.

Kahvaltı edilmez ise güne iyi başlanamaz ve saat 11 civarında herkesin bildiği ani yorgunluk ortaya çıkar.

Sabah kahvaltısı yetişkinler için gereklidir. Ama çocuk için çok daha fazla gereklidir. Büyümekte olan çocuğun protein, şeker, vitamin ihtiyacı çok daha fazladır.

Almanya ve İngiltere’de olduğu gibi sosisli, jambonlu, yumurtalı bir kahvaltı olmasa da iyi bir kahvaltıda şunlar bulunmalıdır:

• Sütlü maddeler: Süt veya çocuk süt istemiyorsa kalsiyum ihtiyacını karşılayacak peynir,yoğurt vs.

• Tahıllar: Ekmek veya tahıl içeren hazır kahvaltılar(Corn flakes,müsli gibi)

• Meyve veya meyve suyu

• Tereyağı,bal veya reçel
Eğer çocuk yuvaya gidiyorsa ve yeterince kahvaltı etmemişse yanına yiyecek bir şeyler verin.

Kaynak:
Çocuğumu Büyütüyorum, Laurence Pernoud, E Yayınları

 

  • Suan 3,4/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3,4/5 (Toplam 34 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi