Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Bademcik Sorununu Hafife Almayın

Bademcik Sorununu Hafife Almayın Vücudu hastalıklardan korumakla görevli olan bademcikler bazen hastalık kaynağı da olabiliyor.

 
Özellikle çocukluk çağında sık sık rastlanan bademcik enfeksyonlarının bazı türleri uzun vadede kalp kapakçığı yetmezliği, böbrek yetmezliği ve eklem romatizması gibi ciddi sonuçlar doğurabiliyor.
 

Vücutta mikroplarla savaşmaya yardımcı olan savunma hücrelerini üreten “lenfoid doku”nun bir parçası olan bademcikler özellikle henüz bağışıklık sisteminin yeterince gelişmediği çocukluk döneminde, ağızdan ve burundan alınan mikroplara karşı “vücudun askerleri” gibi savaş veriyor. Ancak bazen vücudu hastalıklardan koruma görevini üstlenen bu dokular bazen kendileri hastalık yaratarak, çocuğun ateşlenmesine ve ilerleyen zamanlarda daha da ciddi sağlık riskleri ile karşılaşmasına neden olabiliyor. “Eskiden neredeyse ağzına bakıp da bademciğini gördüğünüz her çocuğun bademcikleri alınırdı. Ancak şimdi bu ameliyatın risklerinin ve maliyetinin de göz önüne alınması nedeniyle ameliyat gerekçeleri oldukça değişti” diye konuşan Op. Dr. Anıl Güngör bademcik ameliyatının zorunlu olduğu durumları şöyle sıralıyor;

Tıkanma nedeniyle çocuklar yeterince gelişip büyüyemiyor

Çocuklarda bademciklerin normalden büyük olması, özellikle gece uykusunda hava yolunun tıkanmasına ve geçici solunumun duraksamasına da yol açabiliyor. Uyku sırasında çocuklarda beyne daha az oksijen gittiği için vücutta karbondioksit birikiyor ve ileri dönemde çocuklarda diğer organ fonksiyon bozukluklarına, büyüme ve gelişme geriliğine, okul başarısının da olumsuz yönde etkilenmesine neden oluyor. Bu nedenle uyku apnesi gelişmesinin en önemli ameliyat nedenlerinden biri olduğunu belirten Dr. Anıl Güngör “Ayrıca tıkanma nedeniyle çocuk çok sık uyandığından, büyüme hormonu uykunun belirli fazlarında salgılandığı için çocuk yeterince büyüyemez.”diyor.

Bir yılda arka arkaya stretokokal enfeksiyon ameliyat gerektiriyor

Çocukların eğer bir sene içinde üç kereden fazla streptokokal enfeksiyon geçirmesi veya arka arkaya iki sene, her sene en az iki kere geçirmesi durumunda ameliyat edilmesi gerektiğini belirten Op. Dr. Anıl Güngör “Streptokokol enfeksiyona bağlı olarak kalp, böbrek ve eklem rahatsızlığı gelişme riski çok yüksek olduğundan enfeksiyon riskini azaltmak için ameliyat uyguluyoruz. Yine streptokok olsun olmasın, senede dört beş kere enfeksiyon geçirip her seferinde ateşlenen çocukların da bademciklerin alınmasını öneriyoruz.”

 
İki bademcik arasında boyut farkı olabiliyor

Çok sık görülmese de iki bademcik arasında çok büyük boy farkı olabiliyor. Bu durumda da ameliyat yapılması gerektiğini belirten Op. Dr. Anıl Güngör “Burada da bademciğin bir tanesi çok büyük bir tanesi çok küçük olduğunda, büyük olan bademciğin içinde lenfoma türü bir hastalığın gelişmiş olmasından korkuluyor. Bu neden biyopsi amaçlı olarak her iki bademciği de alıyoruz.” diyor.

Abse gelişimi çok ciddi sorunlara yol açabiliyor

Badecik ameliyatı için bir başka gerekçe ise doğal enfeksiyon sırasında abse gelişimi olabiliyor. Bu sorunun hayatı tehdit eden bir durum olduğunu ve cerrahi olarak hemen müdahale edilmesi gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Anıl Güngör, bu sorunun büyük damarlara zarar veren bir durum olduğunu ve çok ciddi kafa içi komplikasyonlara sebep olabileceğini belirtiyor.

 
 

  • Suan 3,1/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3,1/5 (Toplam 22 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi