Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Doğum belirtileri

Doğum belirtileri Doğum belirtileri hakkında öğrenmek istedikleriniz.

Doğum belirtileri çeşitlidir. Gebelik süresince Rahmin kasılmasından dolayı yalancı doğum ağrıları olabilir.Buna aldanmamak ve telaşlanmamak lazımdır.Doğum ağrıları düzenlidir, gittikçe sıklaşır ve şiddetlenir.Doğum sancıları birden bire kesilirse, biraz hareket etmekte fayda vardır.Bir süre sonra sancılar tekrar başlayacaktır.
 
AĞRILAR:
 
Karında adet sancılarına benzer bir ağrı belirir veya belde ve kasıklarda hafiften hafiften ağrılar başlar.Bu ağrılar düzenlidir, ilk doğumda 10-12 saat sürebilir.
Bu sürenin uzun bölümünü hastanede geçirmektense evde saat tutup sancıların arası beş dakikaya indiğinde doktoru arayarak hastaneye gitmek daha yerindedir.Evde geçirilen sürede ılık bir banyo yapmak, hafifi bir şeyler yemek ve ağır hareketlerle evin içinde dolaşmak faydalıdır.
 
NİŞAN GELMESİ:
 
Doğum sancıları başlamadan önce vajinadan gelen kanlı sıvıya, halk arasında nişan denir.Doğumun ilk safhalarında rahim ağzını tıkayan mukuslu, kanlı sıvının gelmesi, nişan gelmesi diye adlandırılır.Bu durumda, sancının başlamasını veya suyun gelmesini beklememelidir.fakat nişan doğumdan bir iki gün öncede gelebilir.Onun için doktora görüşüp ondan sonra hastaneye gitmelidir.
 
SU GELMESİ:
 
Bebeğin içinde bulunduğu su kesesinin yırtılıp akmasıdır.Bu durumda doktora haber verip hemen hastaneye gitmekte fayda vardır.Bebeğin kafası doğum yoluna girmişse, yolu tıkayacağı için fazla miktarda su gelmez.Suyu silerken bebeğin hastalık mikropları kapma olasılığı fazla olduğu için temiz havlu veya kadın bağı kullanılmalıdır.sancılar başladığında paniğe kapılmadan, sakin olmaya çalışmalıdır.bu esnada yanında tecrübeli bir kimsenin olması anne adayını rahatlatacaktır.
 
Hastaneye gelindiğinde; doktor veya ebe annenin tansiyon ve ateşini ölçmeli, nabzı saymalı ve vajinadan muayene ederek rahim ağzının ne kadar açıldığını bakmalıdır.bebeğin kalp atışlarında bu arada sık sık kontrol edilir.Doktor veya ebe doğumun gidişini değerlendirmek için belli sürelerle hastayı muayene edecektir.
 
Doğum süreci başladığında, hormon değişiklikleri sebebiyle sert olan rahim ağzındaki kaslar gevşer.Sık sık gelen ağrılar rahim ağzını inceltir ve şiddetli sancılar neticesinde rahim ağzı iyice açılır ve bebek çıkar.
 
Sancı aralarında hareket etmek ve yeterince dik durmak bebeğin rahim ağzına daha iyi yerleşmesini sağlar.Sancıyı unutmaya çalışmak için, dikkatinizi soluk alma verme üzerinde toplamalı ve her gelen sancıyı, sizi bebeğinize kavuşturacak bir dalga olarak yorumlamalısınız.
 
Bebeğin yüzü anne karnına dönükse, başı ı bel kemiğine yaslandığı için annede bel ağrısına neden olur.Bu durumda ağrıyı gidermek için bele hafif masajlar yapmalı, sancı aralarında oraya sıcak bir şeyler koymalıdır.Emekleme durumuna gelip, bebeğin ağırlığını sırttan uzaklaştırmak da ağrının hafiflemesini sağlar.kalçayı öne arkaya hareket ettirerek, sancı aralarında da yürüyerek, doğum sürecine ve sancının hafiflemesine yardımcı olunabilir.
 
Sancıların başında ve sonunda, burundan derin soluk alıp, ağızdan hızla vermelidir. Duvara, masa veya yatağa dayanarak destek alabilir.sandalye ye ters oturarak, öne doğru yerde diz çökerek veya emekleme şekli gibi pozisyonlar alarak da rahatlamaya çalışılır.
 
Sancıların süresi bir dakikayı bulduğunda ve araları da bir dakikaya düştüğünde, doğum artık yaklaşmış sayılır.Ikınma isteği geldiğinde ebeye haber verilir.ıkınma isteği geçince derin ve rahat soluk verilir.bu devrede rahim ağzı yaklaşık 10 cm açılmışsa artık bebek geliyor demektir.
 
DOĞUM BAŞLIYOR.
 
Sancılar arasında kuvvetli ve sürekli ıkınmak, sancı aralarında kuvvet kazanmak için dinlenmek faydalıdır.yere diz çökerek, yatakta dik oturarak, yere çömelerek nasıl rahat ıkınılıyorsa o pozisyonu denemelisiniz. Doğum esnasında, ıkınmadan dolayı dışkı çıkarma ve idrar yapma gibi olaylar normal karşılanmalıdır.paniğe kapılmadan, yaklaşık bir saat sürecek olan bu devreyi geçirmeye bakmalıdır.
 
Bu kadar sancıların ve ıkınmaların sonra rahim ağzı iyice açılmış ve artık bebeğin başı görünmüştür.Bu durumdayken yapılacak kuvvetli ıkınmalar, bebeğin başının aniden dışarı çıkmasına ve dolayısıyla annede yırtıklara neden olabilir.İlk doğumlarda, bebek iri ise yırtığı önlemek için doktor vajina girişinin altını makata doğru biraz kesebilir.
 
Doğumda genel olarak bebeğin başı, yüzü yere dönük vaziyette çıkar.Sonra yüzünü annenin bacağına doğru çevirir.başı dışarı çıkınca, bebeğin gözleri, ağzı ve burnu temizlenir.Sonra bebeğin vücudu da dışarı çıkar.bebek doktor ve ebe tarafından kordonlardan kurtarılır ve kordon kesilir.Üzerine yağlı madde ve kan bulaşıkları vardır.Solunum problemi varsa solunum yolları temizlenir gerekirse oksijen verilir.Artık doğum tamamlanmış ve bebek ağlamaya başlamıştır.Anne artık onu kucağına alabilir.
 
Şimdi sıra plasenta çıkmasına gelmiştir.Doktor veya ebe, plasentanın çıkması için doğum esnasında veya sonrasında iğne yapar.Ebe bir elini annenin karnına bastırarak, diğer eliyle kordonu çeker ve plasentayı çıkarır.Plasenta kontrol edilir.Kanama varsa gereği doktor tarafından yapılır.Sonra da annenin temizliği ve varsa dikişleri yapılır.
 
Hemşire bebeğin kilosunu ve baş çevresini ölçer.Mikrop kapmaması için gözlerine koruyucu damlatır ve kanamaya karşı K vitamini verir.
 
 

  • Suan 3,1/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3,1/5 (Toplam 119 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi