Üyelik İşlemleri

Kategoriler

Çocuğunuz uyumuyor mu?

Çocuğunuz uyumuyor mu? Bebeklerin doğduklarında, uyku problemi yaşadıkları sır değil. Ancak bu, ilerki yaşlarda da devam edebilir. Peki nasıl başa çıkacaksınız?

Uyuma zorluğu çocuklarda sıkça karşılaşılan bir sorun. Çocukların dörtte birinin uyuma zorluğu çektiği tahmin ediliyor. Bazıları daha bebeklikten itibaren bu sorunu yaşarken, bazıları daha sonra, bazıları da diş çıkarma esnasında, ya da bir hastalığın ardından eski rutine geri dönemediklerinde yaşarlar.

Araştırmalar; 9 aylık çocukların yüzde 22'sinin, 1-2 yaş arasındaki çocukların yüzde 15 ila 20'sinin ve 3 ve üzeri yaştaki çocukların yüzde 16'sının uyku problemi, 9 aylık çocukların yüzde 42'sinin, 1-2 yaş arasındaki çocukların yüzde 20 ila 26'sının ve 3 ve üzeri yaştaki çocukların yüzde 14'ünün uykularında sık uyanma problemi yaşadığını gösteriyor.

Bebeklerin hemen hepsi dünyaya geldiklerinde düzensiz bir şekilde uyuyor ve anne-babalar böyle bir durumu baştan beklediklerindan buna hazırlıklılar. Ancak ilk 6 aydan sonra, yeni problemler başlıyor. Örneğin; daha önce sorunsuz uyuyan çocukların yüzde 50'sinde, gece uykusunda uyanma problemi görülebiliyor.


EMEKLEME ÇAĞI VE OKUL ÖNCESİ ÇAĞDAKİLER İÇİN ORTALAMA UYKU GEREKSİNİMİ:

Aşağıdaki rakamlar ortalama rakamlardır. Her çocukta kendine göre farklılıklar görülebilir.


YAŞ – SAAT

12 aylık: 13, 5 saat
2 yaş: 13 saat
3 yaş: 12 saat
5 yaş: 11 saat


SIK RASTLANAN UYKU PROBLEMLERİ İÇİN ÖNERİLER:


GECE UYUMA PROBLEMLERİ

• Yatma zamanı için bir rutin yaratın. Mesela çocuğunuza bir bardak süt içirmek, banyo yaptırmak, ya da pijamasını giydirmek gibi. Ancak yarattığınız rutinin basit olmasına özen gösterin. Aksi takdirde, her gece uğraşıp durmak zorunda kalırsınız.

• Emekleme çağındaki çocuğunuzun uykuya dalması için ona zaman tanıyın. Eğer çocuğunuz huzursuzluk çıkarıyorsa, yanına hemen gitmeyin. Ancak çok uzun bir süre de yalnız bırakmayın, yoksa iyice huysuzlanabilir.

• Sessizlik sağlayın. Bu, hem çocuğunuzu uykuya hazırlar, hem de gecenin, gündüzden farklı bir zaman dilimi olduğunu kavramasına yardımcı olur.

• Buna alternatif olarak, sessiz bir ortam yaratmak yerine, çocuğun evde duymaya alıştığı seslerin devamını sağlayın. Bazı çocuklar, evin içindeki günlük sesleri duydukları vve sizin yakınlarında olduğunuzu bildiklerinde daha mutlu ve huzurlu hissederler.

• Çocuğunuzun yatma zamanına doğru biraz yavaşlayıp, sakinleşmesini, dinlenmesini sağlayın. Bu, hareketlilikten uykuya geçişi kolaylaştırır.
Eğer çocuğunuz, onu yatırdıktan sonra uyumayıp kalkıyorsa, kararlı davranıp, onu tekrar yatağına götürmelisiniz. Bazen bu zaman alsa da, eninde sonunda yatma saati olduğunu anlayacaktır.


ERKEN KALKMA

• Kalın perdeler ya da pancurla çocuğunuzun odasını karartın ve ışığın girmesini engelleyin. Bu, özellikle günlerin daha uzun olduğu yaz mevsimlerinde işinize yarayacaktır.

• Çocuğunuza, yaşına uygun, kendi başına güvenli bir şekilde oynayabileceği oyuncaklar verin. Uyansa bile, ev halkının uyandığını haber veren sesleri duyana dek sessizce kendi kendine oynayabilir.

• Eğer birden fazla çocuğunuz varsa, siz kalkana kadar birlikte oynayabilirler. Tabii bunun garantisi yok!

• Eğer çocuğunuz hep erken kalkan bir çocuk olmuşsa, o zaman sabırla beklemeniz gerekecek. Genellikle çocuklar yuvaya ya da okula başladıktan sonra, sabahları daha geç saate kadar uyurlar.


GECE UYANMA

Gerçekçi olun. Herkesin uykuya ihtiyacı ve uyuma şekli farklıdır. Bazı aileler 8 saat ya da daha fazla uykuya ihtiyaç duyarken, bazıları 5-6 saatle rahatlıkla idare edebilir. Bu nedenle tüm gece uyumaktan kastedilen şey, ailelere göre değişir.

Gece beslenmesi: Emekleme çağındaki çocukların birçoğu, engel olmadığınız sürece, hala beslenmek için uyanabilir. Eğer gece beslemesine devam etmek istiyorsanız, sorun değil. Ama istemiyorsanız, yavaş yavaş sütü suyla değiştirerek, gece beslenmesini azaltıp bir süre sonra tamamen bitirebilirsiniz. Eğer hala emziriyorsanız, gece beslenmeleri bir süre daha devam edebilir.

Yalnız uyuma: Eğer çocuğunuzu uyutmak için onu hep sallayıp, ona ninniler söylediyseniz, muhtemelen hala bunları yapmaya devam ediyorsunuz. Buna son vermek istiyorsanız, çocuğunuzu kendi başına uyuması için teşvik etmeniz gerekecek.

Tekrar uykuya dalma: Eğer emekleme çağındaki çocuğunuz gece uyanıp ağlarsa, onu uyutmak için kullandığınız rutini tekrarlayın. Loş bir ışıkta, yumuşak bir ses tonuyla konuşun. Eğer kucağınıza alıp okşamanız gerekiyorsa, bunu çocuğu oyuna teşvik etmeyecek şekilde yapın.

 

  • Suan 3,6/5 Ortalama.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

3,6/5 (Toplam 95 oy.)



Digge Ekle Delicio.us a Ekle Technoratiye Ekle Facebooka Ekle Google Readera Ekle
Bu Sayfayı Yazdır. Sevdiğim Konulara Ekle Yorumların geri beslemesi. Arkadaşına Gönder.


Ana Sayfaya Dön

Yorumlar Sende Yaz

Yorum Bulunamadı. İlk Yorum yazan siz olmak için tıklayın.






 
 


  • Üye Girişi

 
 
   
Kapat Taşi
Bu bölüm hazırlanıyor.
Kapat Taşi
  • Üye Girişi